Манатаркова ракия
Ползвам много млади манатарки от който и да е от следните видове: B. aestivalis, B. aereus, B. edulis, B. pinophillus.
Нарязвам на ситно около 200 гр. и ги заливам с 500 мл. 50 градусова отлежала в дъбова бъчва гроздова ракия.
Престояват така три месеца. Прецеждам и разреждам с още ракия на вкус, така, че ароматът на манатарки да се запази.
Добавям на половин литър ракия по една чаена лъжичка истински пчелен мед.
Ако искам да направя манатарков ликьор (не боли глава от него) разреждам 1/1 манатаркова ракия със сухо бяло вино, добавям мед, докато засладни.
Съхранявам в стъклени шишета с коркови тапи.
Може да се направи извлекът и с етилов алкохол ЧЗА. После се разрежда с отлежала гроздова ракия.
Рецептата изглежда лесна, но за добри резултати са необходими добри продукти.
Не ползвам никаква ракия от магазинската мрежа на Република България.
Не ползвам и разни "пърцуци".
Добра гроздова ракия наричам дестилирана между 75 и 90 градуса и с двойна преварка.
Казанът хем да има термометър, хем да има метило-уловител.
Отлежаването в малко дъбово буренце е задължително.
Постингът май стана повече ракиен, отколкото манатарков!