Автор Тема: Russula и Flammulina Velutipes?  (Прочетена 6818 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

el modo

 • Гост
Russula и Flammulina Velutipes?
« -: 17 Януари 2013, 17:31:47 »
Някой може ли да мо помогне в определянето на тази Russula?
« Последна редакция: 26 Януари 2013, 20:54:35 от el modo »

Неактивен PavelN

 • Админ
 • Гъбар
Re: Russula?
« Отговор #1 -: 18 Януари 2013, 22:40:49 »
Моника, надявам се някой ще се пробва да назове тази гълъбка, но трябва да се повтори, че родът се състои от страшно много видове в Европа (на теория) и на практика разпознаването на повечето от тях не е хич лесно за повечето гъбари. Една от големите трудности е разнообразието в оцветяванията на шапката при отделни плодни тела на един и същ вид. Един по-запомнящ се пример е този със сивовиолетовата гълъбка (Russula cyanoxantha), където шапката може да е лилава, зелена или смес от двете. Като се има предвид колко голям е общия брой от гълъбки и че тази особеност се повтаря при много от видовете в една или друга степен, така може да се обяснят затрудненията на много ог гъбарите.

По принцип, освен снимки на плодни тела, има някои стандартни белези, които се използват за ориентири при определянето. За гълъбките това са вкус на месото, миризма, цвят на ламелите, степен на отлепване на кожицата при опит за обелването й и микроскопични неща като спорите и тяхната орнаментация (надявам се не обърках никой с тези технически думи :o). Също важи и какво е местообитанието. Някои са тясно привързани към определени дървета и това може много да помогне.

Неактивен Karlovo

 • Гъбар
  • http://lambo.blog.bg/
Re: Russula?
« Отговор #2 -: 19 Януари 2013, 15:12:42 »
Скъпа Моника ! Ако ти си на снимката, поздравления за тялото с което те е дарила съдбата ( тоест родителите ).

В един сайт някакъв ингилизин пишеше, че гълъбките са род, който веднага се познава. Тоест веднага разбираш, че тази гъба е Russula. За разлика от други родове.
Но това е добрата новина. След това определянето на отделните видове е истински кошмар. Не само че са около 750 вида в рода, но и поради приликите между тях.
Трябва да се ползват и то на място много свойства - как се бели кожицата, мирис, вкус, цвят на месото и т.н., и то в различните възрасти на гъбата.
Веднъж преди 3 години,  се разходих над Сушица ( квартал на Карлово ) и само за 2-3 часа открих 15 вида гълъбки, 3 от които така и не можах да определя.

Твоята гълъбка може да е R. integra, но не съм сигурен.

el modo

 • Гост
Re: Russula?
« Отговор #3 -: 21 Януари 2013, 15:01:57 »
Ясно,Павка,от всичките неща,за които питаш мога да отговоря само какъв беше хабитатът:борова гора,октомври..Снимките са с лошо качество,съжалявам...Нищо,следващия път..
Всъщност искам да срещна Russula Aurata и да мога да я разпозная...Прочетох описанието,което си написал за гъбата,но ми се загуби,не мога да го намеря.Там споменаваше за специфични признаци при натиск на ламелите,можеш ли да обясниш отново?

el modo

 • Гост
Re: Russula?
« Отговор #4 -: 21 Януари 2013, 15:13:09 »
Скъпи Карлово,аз съм на снимката:)Благодаря за комплиментите.
Прави сте и двамата ,за да се определи една Русула,и не само Руссула,е нужна повече инфо и по-добри снимки..Голям род,много нещо..:)))Като сменя сапунерката(нещастното ми фотоапаратче за снимане на детски партита),нещата значително ще се подобрят..надявам се.Поздрави на любимото ми Карлово!:)

Неактивен Karlovo

 • Гъбар
  • http://lambo.blog.bg/
Re: Russula?
« Отговор #5 -: 21 Януари 2013, 16:30:17 »
Моника, значи според снимката, трябва да се прекръстиш на Ел Тигро

Вчера пуснах нов албум с 12 вида гълъбки, гълъбче :

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.526328674065513.116721.100000651556193&type=3

el modo

 • Гост
Re: Russula?
« Отговор #6 -: 21 Януари 2013, 16:46:39 »
Благодаря ти...но аз търся само една..златната!:)Иначе моята гълъбка от горните снимки прилича на Russula Alutacea от твоя албум.Кажи ми,Russula Cyanoxantha с бели ламели ли е?

Неактивен Karlovo

 • Гъбар
  • http://lambo.blog.bg/
Re: Russula?
« Отговор #7 -: 21 Януари 2013, 22:36:51 »
Обикновенно човек като преследва нещо, което си мисли че е много ценно, среща попътно други неща. После ще осъзнае, че те са били по-ценни, но не се е спрял при тях, гонейки своята си цел или мания.

Ламелите на R. Cyanoxantha са бели или леко-кремави ( слабо-жълтеят ). Тънки, крехки при разтъркване между пръстите се усещат мазни.
Една от най-трудните за определяне гълъбки, поради безбройните варианти при цвета на шапката.

el modo

 • Гост
Re: Russula?
« Отговор #8 -: 21 Януари 2013, 22:48:58 »
Напълно съм съгласна и с първата част,и с втората част от отговора ти....
Май при всички гълъбки цвета варира много,гълъбче:)

Неактивен Karlovo

 • Гъбар
  • http://lambo.blog.bg/
Re: Russula?
« Отговор #9 -: 22 Януари 2013, 15:37:51 »
Не съм гълъбче, а голубчик ...

Неактивен bojil

 • Гъбар
Re: Russula?
« Отговор #10 -: 23 Януари 2013, 11:48:00 »
Не знам кво им харесвате на тия гълъбки.От 25-30 годин съм гъбар,дори и в това сухо лято когато нямаше нищо друго съм намирал гълъбки тук таме.Е досега за толкоз години-не ги бера и това е.Поначало това е гъба,която е тръгнала по различен еволюционен път от останалите гъби,които берем.В Европа казват че са над 500вида,много от тях не са определени точно,не е определено и какви вариации може да има в рамките на даден отделен вид,както и в какъв хабитат виреят.Както и какво съдържат като химически вещества и дали няма вредни измежду тях(примерно суровата печурка съдържа фенол,който е доказан канцероген,в една от гълъбките разпространена в Далечния Изток е открито вещество което уврежда мускулите и води до бъбречна недостатъчност при системна употреба на тази гъба).Чел съм и че цвета при гълъбката също нямал 100% сигурно значение за определяне каква е.Опитвал съм ги на вкус-нищо особено.Като изключим че е много силно разпространена в БГ,че дори и в сушаво време,нищо друго положително не виждам в този род гъби.

P.S.Ламбо,писал съм ти нещо на лични.
« Последна редакция: 23 Януари 2013, 12:19:19 от der_fuhrer »

Неактивен Karlovo

 • Гъбар
  • http://lambo.blog.bg/
Re: Russula?
« Отговор #11 -: 23 Януари 2013, 14:48:50 »
Ти в Карлово ли живееш ?! Фламулинката за първи път я видях една зима в двора си в Сушица. Мисля че бе върху основата на отсечен орех. После я видях в двора на "Карловска Коприна", после в една гора над Сушица, и накрая Декември 2009 г. в двора на бабата в Карлово. Обаче пропуснах да я снимам когато бе млада, имам само една снимка когато се сбръчка.

Неактивен bojil

 • Гъбар
Re: Russula?
« Отговор #12 -: 23 Януари 2013, 15:02:50 »
Ти в Карлово ли живееш ?! Фламулинката за първи път я видях една зима в двора си в Сушица. Мисля че бе върху основата на отсечен орех. После я видях в двора на "Карловска Коприна", после в една гора над Сушица, и накрая Декември 2009 г. в двора на бабата в Карлово. Обаче пропуснах да я снимам когато бе млада, имам само една снимка когато се сбръчка.

В Сопот-сиреч пак Карлово.Имаш ли идея по кои краища на нашия вилает да ида да я погна тая събота неделя?Издирвам я тая гъба под дърво и камък и не я намирам и тва си е.Просто ме дразни щото тя е от малкото гъби които виреят по това време на годината,гледам как хората берат с кичури а аз една не намирам и се амбицирах лошо. :) Да се изправя и аз гордо и да се изпъча че намерих нещо посред зима и аз като гъбарите.
Въобще-какъв хабитат обитава-по-влажно ли иска-да я търся по речните корита някъде нагоре към баража,по-нависоко ли иска,по-на ниско ли-по дънери надолу покрай Кинтекса и Дъбенско шосе ли да я диря?Пак ме успокои че поне вирее по нашия край.Аз я бях отписал въобще.В рибарския форум ми викат на орех,на топола.Ами орехи орехи,миналата събота ходих над Манастирска поляна-есенес две торби орехи си смъкнах оттам още имам да правя тиквеници и баклави-обикалях дънерите и оглеждах цял следобяд-една не намерох.
P.S.Ако може модератора да разцепи тая тема щото тръгнахме да приказваме за зимната припънка а тя е бая далеч от гълъбките.


« Последна редакция: 23 Януари 2013, 15:13:57 от der_fuhrer »

Неактивен Karlovo

 • Гъбар
  • http://lambo.blog.bg/
Re: Russula?
« Отговор #13 -: 24 Януари 2013, 10:40:49 »
Не знам. Едната както казах я намерих на отсечен орех, а другата в двора ни в града, на малкото пънче на отсечена праскова.

el modo

 • Гост
Re: Russula?
« Отговор #14 -: 24 Януари 2013, 11:17:47 »
Ако беше към Софийско,щях да ти кажа къде.Днес отивам (ако не завали проливен дъжд),дано намеря нещо...Да,ходя по брега на реката,растат най-вече по бряст..
 :-\

Неактивен bojil

 • Гъбар
Re: Russula?
« Отговор #15 -: 24 Януари 2013, 15:10:44 »
el modo,на горе долу каква надм.височина-в смисъл речно корито в ниското по полето или по по-така планинска река?
Ламбо,Чудя се дали да не хвана по Манастирска река нагоре тука при нас докъдето има сняг-там има доста дънери...На самата Манастирска Поляна ходих миналата събота
както вече споменах и нищо.Хващах и нагоре по пътя на трактора за към Почивалото.Припънки никакви-за сметка на това покрай мене профучаха поне пет заека.
Ако искаш тия дни да се разтикаме нанекъде покрай Карлово?Ако ти се ходи де...лошото е че тая събота и неделя дават бая лошо време.
Аз тая сутрин излизах тука покрай язовира между двата града.Бая дънери има-ама нищо по тях...Лятоска там има доста челядинка,пърхутки,вълчи зъб и разни други знайни и незнайни иноцибе и клитоцибе съм виждал,дето и повечето от тях не мога да ги определя точно.Вчера слизах и тук под Сопот под стопанския двор надолу-към ЖП-линията.И там дънери много,а гъби никви.И там лятоска може да се намери доста челядинка и вълчи зъб.
« Последна редакция: 24 Януари 2013, 15:18:44 от bojil »

el modo

 • Гост
Re: Russula?
« Отговор #16 -: 24 Януари 2013, 17:46:08 »
Ходих на Искъра.На 28.12,преди около месец там брах доста припънка...сега имаше само джуджета.Някой беше минал и обрак кладницата ,ама имаше и бебета кладница....Ето ви няколко дребосъка с Tremella mesenterica бонус:)

el modo

 • Гост
Re: Russula?
« Отговор #17 -: 24 Януари 2013, 17:48:11 »
:)

Неактивен Karlovo

 • Гъбар
  • http://lambo.blog.bg/
Re: Russula?
« Отговор #18 -: 25 Януари 2013, 21:57:33 »
до Божил и Гълъбчето

Днес при много хубаво време, излязох над Карлово, местността Беш-Бунар ( Петте извора). Малко преди да влезна в планината, видях нещо да жълтее в стъблото на една стара смокиня. Там са изоставени вилни места. Прескочих оградата и разбира се > Фламулинка.

Утре ако времето позволи и мен не ме домързи, ще взема сапунерката и ще ида да ги щракна. Това е 5-та ми среща с тази гъба в района на Карлово. Иначе горе в планината не видях никаква гъба.

Неактивен PavelN

 • Админ
 • Гъбар
Re: Russula?
« Отговор #19 -: 25 Януари 2013, 23:10:31 »
Всъщност искам да срещна Russula Aurata и да мога да я разпозная...Прочетох описанието,което си написал за гъбата,но ми се загуби,не мога да го намеря.Там споменаваше за специфични признаци при натиск на ламелите,можеш ли да обясниш отново?

Russula aurata не сме я описали все още на сайта, но по принцип се опознава лесно. Не е нужно да се натиска нищо, защото яркожълтите оцветявания си ги има върху пънчето и ламелите и без това. Моите впечатления от тази гъба - расте през периода май-юни в топли широколистни гори, примерно с дъб и габър. По цветовете си прилича на булката - отгоре са като домати.

Неактивен bojil

 • Гъбар
Re: Russula?
« Отговор #20 -: 26 Януари 2013, 17:58:05 »
до Божил и Гълъбчето

Днес при много хубаво време, излязох над Карлово, местността Беш-Бунар ( Петте извора). Малко преди да влезна в планината, видях нещо да жълтее в стъблото на една стара смокиня. Там са изоставени вилни места. Прескочих оградата и разбира се > Фламулинка.

Днес излизах отново в търсене на пустата припънка.Е не и не и не.Хванах по Малкия Друм между Сопот и Карлово.Там знам че има големи тополи,стари дънери,орехи дърти.Слезнах в дерето на Мурла.Оттам по мотопистата дето беше по поляните и после чак до чешмичката на входа на Карлово.
Оглеждал съм всеки един дънер,рових с една тояга снегът около дънерите.Гледал съм и по стволовете на живи дървета.Нийде нищо.Само снег до колене.Хванах градската наобратно и тва беше.Пак с увесен нос.Само се намръзнах.

el modo

 • Гост
Re: Russula?
« Отговор #21 -: 26 Януари 2013, 20:51:03 »
Ламбо,знаеш ми името,не че не ми харесва гълъбче:)
Колкото до фламулинката,да ,и моите впечатления е,че не растат само по мъртви дървета...Мисля,че тепърва ще излиза,след толкова много бебета,които видях в четвъртък...

el modo

 • Гост
Re: Russula?
« Отговор #22 -: 26 Януари 2013, 20:52:42 »
Това са бебета на Pleurotus,но няма значение..

Неактивен Scleroderma

 • Гъбар
Re: Russula?
« Отговор #23 -: 01 Февруари 2013, 21:24:02 »
Не знам. Едната както казах я намерих на отсечен орех, а другата в двора ни в града, на малкото пънче на отсечена праскова.

Момчета, в софийските паркове е пълно с нея, по всякакви гниещи пънове. Няма начин да не е масова и при вас, просто трябва да се разровите.

 


Facebook Comments