Автор Тема: Опасни места за събиране на ядливи видове гъби  (Прочетена 4747 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен DimiturVelin

  • Гъбар
Започвам тази тема с няколко думи и снимки на един район, недалеч от София и известен с дашността си на вкусни видове гъби.Районът е на север от язовир Искър и на изток юго/изток от София и на юг от Нови хан. Най-общо това е районът около село Габра.
Като един "бонус" към уранодобивната индустрия в района е Хранилището за радиактивни отпадъци над село Нови Хан.Снимката е направена на 26 април 2011 година.

Стойността, която се вижда е микрорентген/час. Напомням, че е пет пъти над нормата.
Смята се до 20 микрорентген/час за допустим гама фон.
Указвам, това е само гама фона. Няма ли, или има ли , но се крият данни за различни изотопи и количествата им -  не зная?
 
Като добавка, ще дам и една снимка на гама фона измерен с гайгера в района на село Сеславци, на север от СофияТова е вход на ураниев рудник, постоянно отварян за да се "бЕре железо"

« Последна редакция: 18 Февруари 2013, 14:35:06 от DimiturVelin »

Неактивен aleksandar

  • Модератор
  • Гъбар
Re: Опасни места за събиране на ядливи видове гъби
« Отговор #1 -: 18 Февруари 2013, 20:05:01 »
Вярно е, че в този район сме ходили много пъти, и ранно лято, и есен, и сме събирали доста гъби за ядене. И сме ги яли без да се съобразяваме с хранилището на радиоактивни материали. Също и приказки съм чул за опасността от гъбите в този район. Каква е истината ? Ще ми се да науча повече.
Нямам представа какво е хранилището. Най-вероятно там загробват радиоактивни изотопи след употребата им. Едва ли ядрено гориво от АЕЦ. Нима е възможно това да не става по най-безопасния за хората (вкл.водите, растенията, животните) начин? Нима е възможно веднаж поставени там тези материали след това да се откриват - като радиация или като частици - наоколо ?
Кой знае повече и би могъл да обясни ?


Неактивен DimiturVelin

  • Гъбар
Re: Опасни места за събиране на ядливи видове гъби
« Отговор #2 -: 18 Февруари 2013, 23:29:11 »
Основното замърсяване е от закритите ураниеви рудници. Закрити в смисъл от отдавна няма уранодобив. Стойността, която показва гайгера е измерена край черен път от Габра към езерцето
« Последна редакция: 18 Февруари 2013, 23:43:55 от DimiturVelin »

Неактивен PlamenutBG

  • Гъбар
Re: Опасни места за събиране на ядливи видове гъби
« Отговор #3 -: 23 Февруари 2013, 22:15:08 »
D.Velin,

Добра идея ли е да си набави човек такъв уред и съответно, от къде, как и каква е евентуалната инвеситиция.

Благодаря.


Неактивен DimiturVelin

  • Гъбар
Re: Опасни места за събиране на ядливи видове гъби
« Отговор #4 -: 24 Февруари 2013, 06:26:37 »
За мен е необходимост този уред, както е необходимо всяко сетиво. Особенно в последнте 60-на години, откак хората се научиха да си играйкат с нетрайни субстанции. В интернет в амазон.ком съм виждал точно като моя гайгер - демек мерещ микрорентген/час. В София в Младост, от другата страна на Кауфланд има една редичка блокове с магазинчета и офиси отдоу. Приятел си купи от там, но мери микросиверти/час. Навремето струваха, като GPS-ите, над хиляда, сега са по 100-200 лева

Неактивен PlamenutBG

  • Гъбар
Re: Опасни места за събиране на ядливи видове гъби
« Отговор #5 -: 25 Февруари 2013, 21:34:26 »
Благодарности!

Както при всеки друг уред, въпросите, които изникват са:
1. Марка.
2. Прецизност.
3. Сервиз.

Ако има наблюдения по темата, ще е от полза. Аз лично искам да инвестирам в такъв, най-малкото заради факта, че "...радиационният фон е винаги в границите на нормалното", а практиката на хора като теб показва друго.

Поздрави,

Пламен
 

 


Facebook Comments