Автор Тема: Несъобщаван вид Armillaria за България  (Прочетена 4774 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен DimiturVelin

 • Гъбар
Несъобщаван вид Armillaria за България
« -: 18 Февруари 2013, 12:56:26 »


Видът Armillaria gallica, го намерихме с Росен Алексов в планината Осогово, над Ново село, в букова гора на 30.10.2011.Не намерихме данни, че видът е намиран или съобщаван за България.
Поради изолираното находище, засега видът може да се каже, че е рядък и дори кандидат за Червената книга на БългарияИзсушен и етикетиран материал е предаден за сбирката на хербариума
« Последна редакция: 18 Февруари 2013, 13:03:36 от DimiturVelin »

Неактивен Scleroderma

 • Гъбар
Re: Несъобщаван вид Armillaria за България
« Отговор #1 -: 18 Февруари 2013, 13:48:26 »
Аз също имам един сбор, който предварително съм определял като Armillaria gallica, трябва да потърся снимки да пусна. Но за армиларии като цяло не ми се ще да ги съобщавам без ДНК-данни. Не че не вярвам на определянето, но там нещата са голяма боза.

Неактивен DimiturVelin

 • Гъбар
Re: Несъобщаван вид Armillaria за България
« Отговор #2 -: 18 Февруари 2013, 18:05:31 »
Едното плодно тяло си е за хербариума. Ще търсим още плодни тела за ДНК-анализ, Борисе

Неактивен Scleroderma

 • Гъбар
Re: Несъобщаван вид Armillaria за България
« Отговор #3 -: 18 Февруари 2013, 18:09:02 »
Ще я намерим. Тя явно не най-честият от всички многобройни армиларии, но и аз съм сигурен, че ще се намери.

Неактивен PavelN

 • Админ
 • Гъбар
Re: Несъобщаван вид Armillaria за България
« Отговор #4 -: 13 Април 2013, 00:50:37 »
За тази армилария специално се гледа частичното покривало, трябва да е като кортината на кортинариусите (нишковидна - много добре се вижда на снимките на Димитър). Останалите имат частични покривала, и след това пръстени, като мамбрани (membranous).

Има и други белези, които помагат за потвърждението, може би. Примерно, основата на пънчето при нея е разширена, докато при Armillaria mellea е по-скоро цилиндрично. Иначе цветът на люспите върху шапката според мен е подвеждащ (по принцип са златисто-жълти при gallica).

Неактивен Palazov

 • Гъбар
Re: Несъобщаван вид Armillaria за България
« Отговор #5 -: 14 Април 2013, 22:26:28 »
Гледайки тук:
http://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Armillaria&espece=gallica&numphoto=3&source=list&filter=&numfiche=237
и превеждайки Armillaire à voile jaune / Армилариа с жълт воал/, Armillaire bulbeuse /с бухалковидно краче/, това са френските наименования на А. галика, то показаната от Димитър гъба не покрива нито едно от условията за този вид, нито от снимките, нито от описанието.
Родът не е голям и на мен ми бе непознат до миналата есен, не съм го срещал по местата където ходя и то А.мелеа за която имах друга представа и която се смята за често срещана.
Хамелеонщината е много присъща на гъбите, а пък вида им в различните фази?!
Ето за пример едни млади А.мелеа:Неактивен aleksandar

 • Модератор
 • Гъбар
Re: Несъобщаван вид Armillaria за България
« Отговор #6 -: 15 Април 2013, 18:49:02 »
Николай, гъбите от твоите снимки са изненадващо странни - никога не съм срещал A. mellea в тази разновидност. Много специалисти разглеждат този вид като група, в която трудно могат да се посочат отделните видове. При такова разнообразие не е изключено и снимките, качени от Димитър, да принадлежат на тази група. Да се надяваме, че някой хубав ден ще се появи публикация, която ще постави всичко на мястото си на основата на обективни показатели.

Неактивен Palazov

 • Гъбар
Re: Несъобщаван вид Armillaria за България
« Отговор #7 -: 15 Април 2013, 22:03:13 »
Сашо,
и на мен бяха много странни, когато ги намерих в тази фаза, бях ги имемувал нещо в духа на ехино, но това е обичайно при мен и е дълго за обяснение....
Има един човек, който веднага ги разпозна като мелеа, но аз ги наблюдавах до изкласването им и са A.mellea 100%, това беше един добър повод да се запозная и малко с този род, който не бях срещал.
Имам материал /от 2 години пълен/, микроскопирал съм ги, имам снимки във всички фази на развитието им от това находище и същите гъби, така че грешка няма.
Поздрави!

Неактивен PavelN

 • Админ
 • Гъбар
Re: Несъобщаван вид Armillaria за България
« Отговор #8 -: 16 Април 2013, 16:25:34 »
Николай, моите познания за различаването на тези видове са почти основно базирани върху тази тема публикувана в италианския форум Natura Mediterraneo. Бях я споделил в групата във фейсбук, но ето я и тук.

http://www.naturamediterraneo.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=38381

Написана е на италиански, така че в бъдеще може да се пробвам да я преведа. Защото според мен помага много за ориентиране в рода. Ти как мислиш за разликите между gallica и mellea?

(Темата в Natura Mediterraneo обхваща три страници.)

Неактивен DimiturVelin

 • Гъбар
Re: Несъобщаван вид Armillaria за България
« Отговор #9 -: 17 Април 2013, 07:27:50 »
Благодаря, Павка, за тази връзка, признавам си, че когато я качи във "Групата", се заплеснах по нея. Май ще е добре в Манатарка.орг да има и тази статия.

Неактивен Palazov

 • Гъбар
Re: Несъобщаван вид Armillaria за България
« Отговор #10 -: 17 Април 2013, 09:37:31 »
"Грешка, каза таралежът и слезе от четката за дъски."
Тази моя 100%-ва A.mellea явно отива в типична A.gallica. Преглеждайки внимателно съдържанието на папка Armillaria в която всички бяха отнесени към mellea, като такива остават само две, една явно ще отиде към ostoyae и тези три сесий на едно и също находище в различните им фази на развитие- към gallica, но ще поровя още малко.
Тук има хубава стравнителна таблица за рода:
http://www.mycoquebec.org/bas.php?post=armillaria&trie=rien&l=r&nom=Armillaria gallica / Armillaire de Gaule&com=oui&tag=Armillaria gallica&gro=30
и не само, много грижливо подържан сайт с много инфо, жалко че го открих доста късно.

В посочения италиански форум има много хубави досиета на гъби, ползвам го често, но обикновено влизам там през Гугъл, имам и директен линк, но така ми е по-удобно. Прочетох снощи описанията на армиларийте, прегледах и други писания, общо взето труден род, отговарящ на определението "дребен но вреден".

Показаната от Велин гъба най  ми се връзва с млада A.ostyae.

Неактивен HristoRalev

 • Гъбар
Re: Несъобщаван вид Armillaria за България
« Отговор #11 -: 17 Април 2013, 20:11:43 »
Връзката, която помести Павката миналата есен за Армилариите, ми отвори очите за някои работи и толкова ми хареса, че си я запазих в компютъра. Дотогава за мен бяха "дъбова припънка", "смърчова припънка" и подобни. Все A. mellea. Оказва се - нищо подобно. Ние в Косово всяка есен берем големи количества "дъбова", но миналата есен не излязоха. Пускам една от трепетликова горичка, за която вече съм сигурен, че е mellea. Малко не е на фокус, но цветът е много характерен. Пънчетата са нацепени от ужасната миналогодишна суша. 505-0
     Наесен, живот и здраве, ще гледаме и "дъбовата".

Неактивен Palazov

 • Гъбар
Re: Несъобщаван вид Armillaria за България
« Отговор #12 -: 19 Април 2013, 16:56:38 »
След прочистването на папка "Армилариа" резултата:
- една от "твърдите мелеа" отиде в тази на Остойа;
- трите от снимките са в галика;
- една твърда в мелеа;
- една със съмнително потекло, първоначално именувана мелеа, си остава там под въпрос като мелеа, но не мяза на никаква.
Писна ми от тез армиларий и ще се замисля дали въобще да ги снимам занапред, не че ги срещам често по местата дето ходя.

Ето и крайния продукт /зряла гъба/ на псевдо Armillaria melea, дето показах на снимките по-горе и дето сега е именувана на A.gallica:


 


Facebook Comments