Автор Тема: Morchella spongiolla  (Прочетена 2031 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен DimiturVelin

  • Гъбар
Morchella spongiolla
« -: 17 Февруари 2013, 22:57:31 »
Тази гъба бе намерена от Stoyan Beshkov  в Струмска долина на 06 март 2010 г. На 13 март, същата година Росен Алексов провери мястото и намери още плодни тела. 
Най-голямата особенност на тези смръчкули е, че пънчето и гуглата са плътни от много силно нагънатата навътре повърхност.
Друга особенност е силното "вкореняване" на пънчето
След справки стигнахме до Morchella spongiolla, var. dunensis. Някои автори го дават, като вид Morchella dunensis. Досега не сме имали възможността да изпратим материали за ДНК анализ.
На следващата година на 26 февруари с Росен Алексов пак намерихме вида в същото находище.
След тежката зима на 2011/2012 не намерихме плодни тела на този изключително ранен вид

Неактивен DimiturVelin

  • Гъбар
Re: Morchella spongiolla
« Отговор #1 -: 15 Март 2013, 10:02:53 »
На 12 март 2013, в същото находище  намерихме едно много младо плодно тяло. Голямата част от находището бе циментирана. В непосредственна близост до цимента в пясък беше


СмръчкулатаНеактивен aleksandar

  • Модератор
  • Гъбар
Re: Morchella spongiolla
« Отговор #2 -: 15 Март 2013, 21:18:38 »
Чудесна новина е, че сте намерили поне един екземпляр от тази смръчкула и тази година въпреки циментирането на плочника. Но идентификацията й някак си виси във въздуха. Нима няма специалист, който да я погледне и да я определи точно ?

Попаднах на статия на следния адрес http://www.ufz.de/export/data/1/22957_Kellner_2005_Morchella_Germany_and_France.pdf, която може да добави нещо към темата. Името на статията е "Species diversity within the Morchella esculenta group (Ascomycota: Morchellaceae) in Germany and France" от Harald Kellner, Carsten Renker, Francois Buscot


Това е част от абстракта в началото на статията:  “Нашето проучване, основано на полиморфизма на ITS-участъка в нуклеарната рибозомална ДНК, показва наличието на три различни вида M. esculenta (L.) Pers., M. crassipes (Vent.) Pers. : Fr., and M. spongiola Boud.”

А ето и (за мен) интересни части от текста :  “Интересен аспект заслужава да се отбележи по отношение разпространението на  Morchella spongiola. Докато Wipf et al. (1999) са събрали всички изследвани от тях екземпляри от район с дюни във Франция (оттук и името Morchella spongiola var. dunensis), ние често намирахме този вид в Тюрингия върху варовик и много далеч от въздействието на Антлантика или кисели песъкливи почви.” 

“На основание на тези резултати би било необходимо да се ревизира класификацията на смръчкулите в немските книги за гъбите, но това обаче изглежда невъзможно докато липсват подходящи морфологични и екологични характеристики, които да разделят тези видове.”

Въз основа на горното си мисля: Може ли толкова различна (според снимките и твоите описания ) гъба да бъде третирана като Ескулента където и да е ??  Може би връзка с някои от авторите на статията и от цитираните в литературата да помогне !
« Последна редакция: 15 Март 2013, 21:20:16 от aleksandar »

Неактивен Scleroderma

  • Гъбар
Re: Morchella spongiolla
« Отговор #3 -: 16 Март 2013, 09:04:07 »
Един от колегите в гръцките форуми е работил по смръчкулите и ще публикуват статия в скоро време, която ще очакваме. Той беше гледал старите снимки и каза комплекса на spongiola/dunensis. И сега предстои цялостно пренареждане на имената на смръчкулите. Истината е, че там само ДНК може да покаже вида. Морфологичните белези (изключвам този вид) са изключително мътни и несигурни, включително и микроскопските.
« Последна редакция: 28 Февруари 2014, 12:15:16 от Scleroderma »

 


Facebook Comments