Автор Тема: Възможни ли са други Amanita  (Прочетена 1155 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Julygan von Emona

  • Гъбар
Възможни ли са други Amanita
« -: 15 Март 2014, 17:15:48 »
За мен излетите ми за гъби са особено преживяване. Почти съм си повярвал че има "предишен живот" и че аз съм го провел в период когато все още homo sapiens не е познавал земеделието като начин на препитаване и намирането на храна е бил повече див инстинкт, от колкото радост, а излета ми за гъби е задоволяване на този пробудил се в мен нагон за оцеляване. Все пак днес има много информация и за разлика от преди 40-50 хилядолетия, нагона за оцеляване може да се "подготви" чрез четене в книги, интернет и пр.
И така! Според микологията спорите на гъбите постоянно се разнасят, чрез въздушните течения в атмосферата. От друга страна следвайки инстинктите си аз съм много и съвсем съзнателно страхлив да не се срещна с гъба от чиято консумация изхода е само летален, затова е интересът ми да знам за това. Разсъждавайки в тази плоскост, при срещите ми с Amanita verna и повече с  Amanita virosa (последното, предвид че я намирам предимно през есента и в сравнително студени дни) ми нахрумтя дали пък е възможно през Атлантика или пък през Пасифика да е прехвръкнало турло от спори на някоя Amanita bisporigera или Amanrita ocreata характерни съответно за източното и западното крайбрежие на USA и Canada и непознати за Европа. По една случайност имам микроскоп, но с него си служи съпругата ми, която е лекар. Тя разпознава разните там хелминти и сколукси, но със спори на гъби не се е обучавала да го прави. Да не говорим за мен! Съмнението ми за наличието на тези видове смъртоносни гъби е, че на няколко пъти в Еминска Планина на около 150м н.в. виждам много стройни бели мухоморки с още по-високо разположени пръстенчета, нещо характерно за  Amanita bisporigera. Понеже гъбният сезон наближава искам съвет, какво освен указанията на PNedelev още мога да направя, за да си струва усилията за проучване да не отидат на вятъра.
« Последна редакция: 15 Март 2014, 17:29:19 от Julygan von Emona »

Неактивен PavelN

  • Админ
  • Гъбар
Re: Възможни ли са други Amanita
« Отговор #1 -: 09 Май 2014, 14:43:14 »
Съмнявам се, че има вероятност северноамерикански видове като A. bisporigera и A. ocreata да се интродуцират в България. Това са микоризни гъби, които са тясно свързани с определни микоризни партньори (видовете дървета). За да се появят тези два вида в България, трябва да са засадени видове дървета от естествения им ареал, конкретни видове с които могат да образува микориза.

Не е невъзможно вид гъба от друг континент да се приспособи към нов микоризен партньор, но по мое мнение, това е твърде малко възможно. Ако се съди по начина на разпространение на зелените и червените мухоморки в глобален мащаб (Австралия и северна Америка), то това не е станало поради случайното пренасяне на спори, а се дължи на привнасянето на европейски видове дървета по тези земи.

Когато намерим вид гъба, примерно мухоморка, която не можем да познаем, трябва първо да изключим напълно всеки един вариант за местна мухоморка преди дори и да си помислим за видове от други континенти необичайно попаднали в България. Това е което мога да кажа по тази тема. С интерес чакам да ни покажеш снимки на мухоморките от твоя район.

Неактивен Julygan von Emona

  • Гъбар
Re: Възможни ли са други Amanita
« Отговор #2 -: 09 Май 2014, 17:57:53 »
........С интерес чакам да ни покажеш снимки на мухоморките от твоя район.
Само да се появят! Между другото, въпреки че получих насърчаване от Dimitar Verin и el mogo и тази година не мжах да открия смръчкула "на живо" (за целия си 64 годишен живот не съм намирал), а толкова исках. В същност тази година пролетта е много хладна и влажна а край морето (в Емински балкан) по начало пролетта идва по късно, поради акомулиращият ефект на отрицателна топлина (студ) от морето. По този повод мисля, че ако повечето справочници определят крайния срок за смръчкулата - май месец, тук може би и началото на юни все още би могла да се търси. В момента даже вали ситен дъждец с обичайния тук вятър атмосферната влага е на max  и мога само да се надявам че случайно късмета ще ме споходи. Dimitar Verin е оповестил че тази година е открил смръчкула под брястово дърво, но тук такива няма. Надявам се бряста да не е conditio cine cua non. Съжалявам че в темата Amanitas си позволих да коментирам смръчкулите, но Amanitas още не съм срещал. За тях тук е рано. Няма да се откажа от изследването обаче. Най- вече обикалям района където срещнах преди 5 години Amanita ovoidea (според мене разбира се). Всяка година като се позатопли никнат, ама аз ги подминавам. Когато отново се позатопли ще ги снимам обезателно според инструктажа, така добре съставен от Вас.
 
« Последна редакция: 11 Май 2014, 09:17:45 от Julygan von Emona »

 


Facebook Comments