Много благодаря г-н PavelN!
Искам да поясня нещо най- напред относно втория въпрос. Разгледах в нета фотографии и на двата вида гъби. Когато ги забелязах и оглеждах в работилницата и сега след Вашата подсказка, разгледах снимки в интернет съм склонен да си мисля че става въпрос по скоро за Peziza domiciliana. Peziza cerea е с леко назъбен ръб, а добре помня че ръбът на гъбата която наблюдавах беше гладък. Освен това споменът ми за цвета на гъбата е по близък до това което виждам относно Peziza domiciliana. Мога само да съжалявам, че едва ли в близките години в този район ще има такова интензивно снеготопене, даващо възможност градиента на капилярна влажност в земния грунд да се повиши до степен, че отново мицела да живне и да образува плодни тела. Ако все пак това се случи ще направя възможното да установя със сигурност видът на гъбата, "нападнал" моята работилница.
Сега по първия въпрос.
Като гледам картата установявам че има райони в България където не се установяват почти никакви видове гъби. Такъв например ми се струва района на предбалкана в района югоизточно от Мездра,. Баща ми е от с. Дърманци до Мездра и точно в този район съм набрал едни от първите си гъби. Пак в същия район, само че по пътя Етрополе-Златица "златишкия проход" северно от връх. Коруна и Свещиплаз в буковите гори през ранната есен е пълно с боровинка - виолетка и това е всяка година. Бих казал района е ендемичен за този вид гъба, а на картата "няма никой". В този аспект ми се струва че най- вероятно поради факта, че концентрацията на гъбарите, а и научните центрове са съсредоточени в столицата, с най-наситеното зелено по отношение повечето видове гъби се "ползват" районите около София. Затова аз понеже съм запален по гъбите, от ранно юношество, а и повечето време от годината живея в с. Емона-бургаска област,"ще поема шефство" над- района на Еминска планина. Прочетох че в района на Иракли-Емона е открита Кавказка манатарка. Лично аз не съм я срещал, но понеже върлувам в този район, ще направя възможното да открия находището или да установя ново, но първата ми задача за следващия гъбарски сезон е Amanita ovoidea, която веднъж сме коментирали в раздела "Аманита 2013", защото знам точно къде съм я открил, и всяка година когато преминавам от там виждам поне по едно две плодни тела да се белеят, но понеже съм я "заклел" като бяла мухоморка, не я докосвам.