Автор Тема: коя е тази Amanita  (Прочетена 1456 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Julygan von Emona

  • Гъбар
коя е тази Amanita
« -: 13 Декември 2013, 09:13:38 »
Преди всичко -понеже съм нов във форума – моля г-н DimiturVelin да ме извини заради това че публикувах долното съобщение в учреденият него раздел „Моите аманити”. Преместих въпроса тук с надеждата някой да разпознае заснетата гъба
На извадката от Google Earth е мястото където през 2005 година намерих гъбата която е от снимката. Много ми прилича на гъба от подвида Amanita но знанията ми не са до там пълни за да мога да се ориентирам по интернет изображенията които прегледах. Понеже събирам гъби и за да ги консумирам, просто реших че е бяла мохуморка, но все пак само я заснех защото не бях много убеден и с надеждата че един ден някой ще ми обясни нещо повече. Моля да бъда извинен, че не съм подходил към гъбата професионално- в смисъл да я откопая от долу, а съм я отчупил. Все пак ще е добре, ако някой вещ помогне, да разбера какъв вид е!
след повечко ровене в нета се питам дали това не е Amanita ovoidea
« Последна редакция: 13 Декември 2013, 16:35:17 от Julygan von Emona »

Неактивен Julygan von Emona

  • Гъбар
Re: коя е тази Amanita
« Отговор #1 -: 13 Декември 2013, 09:14:56 »
Ето и още една снимка на същата гъба

Неактивен PavelN

  • Админ
  • Гъбар
Re: коя е тази Amanita
« Отговор #2 -: 15 Декември 2013, 08:01:26 »
Здравей, Юлиян! Твоято гъба действително е вид Аманита. Възможно е да е Amanita ovoidea, но понеже не виждам ясно волва като торбичка, не съм напълно сигурен. Другата възможност е Amanita strobiliformis, която няма торбичка, а има разширение като луковица в основата на пънчето.

Неактивен Julygan von Emona

  • Гъбар
Re: коя е тази Amanita
« Отговор #3 -: 16 Декември 2013, 07:18:19 »
Благодаря PavelN! В следващия сезон обезателно отново ще се разходя до районите където съм срещнал този вид гъба.Този път ще бъда екзактен и добре въоръжен с малка лопатка за луковични цветя, с оглед да откопая тази Amanita. Това което си спомням когато съм я срещал е че шапката и винаги е абсолютно гладка - без плочковидни образувания по нея, което може би говори повече в полза на Amanita ovoidea, но предстои да видим. Италиански източници сочат, че Amanita ovoidea се консумира, но пред страха от дамоклевият меч на Amanita verna, едва ли бих си позволил лукса да експериментирам с вкусовите и качества, колкото и италианският източник твърди че Amanita ovoidea се търси на пазара. По важното е, че и двата коментирани тук вида са в "червената книга за гъбите в България" и аз лично се радвам че придобих част от знанието по въпроса.
 
« Последна редакция: 16 Декември 2013, 07:41:25 от Julygan von Emona »

Неактивен PavelN

  • Админ
  • Гъбар
Re: коя е тази Amanita
« Отговор #4 -: 26 Декември 2013, 21:12:07 »
Да, голата шапка наистина говори в полза на Amanita ovoidea. Amanita strobiliformis има характерни късове от общото покривало залепнали върху шапката трайно.

Amanita ovoidea е малко рискова гъба. От една страна възможността да се сбърка с доказано силно отровни видове мухоморки, както ти споменаваш, от друга страна има съмнения дали тя е наистина напълно безвредна, както до сега се е смятало.

 


Facebook Comments