Благодаря PavelN! В следващия сезон обезателно отново ще се разходя до районите където съм срещнал този вид гъба.Този път ще бъда екзактен и добре въоръжен с малка лопатка за луковични цветя, с оглед да откопая тази Amanita. Това което си спомням когато съм я срещал е че шапката и винаги е абсолютно гладка - без плочковидни образувания по нея, което може би говори повече в полза на Amanita ovoidea, но предстои да видим. Италиански източници сочат, че Amanita ovoidea се консумира, но пред страха от дамоклевият меч на Amanita verna, едва ли бих си позволил лукса да експериментирам с вкусовите и качества, колкото и италианският източник твърди че Amanita ovoidea се търси на пазара. По важното е, че и двата коментирани тук вида са в "червената книга за гъбите в България" и аз лично се радвам че придобих част от знанието по въпроса.