Автор Тема: Отчет- 72 научен комитет на Микологична Асоциация Брезадола 23-27.10.2013  (Прочетена 10030 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

el modo

 • Гост
Здравейте,приятели.
Искам да ви разкажа за срещата на миколозите от АМБ този октомври,провела се в Николози,Сицилия,в подножието на Етна.
Участваха делегати от 131 регионални групи към АМБ,с единствената цел  да се "наловят" гъби за изследване от този толкова специфичен и уникален по рода си хабитат:борови гори,бук,дъб,кестенови гори,ендемичните  за Сицилия Genista aetnensis и Вetula aetnensis,ела и смърч,както и много интересния Каменен дъб,Quercus ilex, вечнозелен дървесен вид,който не среща у нас.
Междудругото,би било интересно да кажа ,че АМБ е създадена през 1957 година ,обединявайки ентусиазирани любители от цяла Италия.Един от начините за самофинансиране е  се чрез организиране на курсове за опознаване на гъби.
Дневният ред  беше следния:определяне на групите,избиране на някой от седемте маршрута,указани от домакините,хукване по горите,събиране на гъби,обядване на терен с предварително приготвените от хотела торбички с храна(ненапразно го споменавам,беше  добра идея,защото повечето маршрути бяха отдалечени на 80-100 км),връщане в хотела към 17,00..сортиране на гъбите,зареждане на сушилните,запазвайки пресни онези за микроскопиране,после почваха презентациите.Повечето от участниците ставаха и разказваха за гъбата,обект на тяхното проучване,хабитат,микроскопиране,стигане до същинското определяне.Крайната дестинация на изсушените материали е националния хербариум на АМБ в Тренто,където е седалището на асоциацията,хербариум който разполага с материал на  повече от 13000 гъби и известен в цял свят.След вечеря отново към микроскопите и сушилните..понякога до зори...Нещата,които искам да ви ракажа са много,но поради ограниченото лично време напредването е бавно.Следва продължение.
« Последна редакция: 31 Октомври 2013, 20:24:12 от el modo »

el modo

 • Гост
Ето е малко снимки от първотото излизане на терен.

el modo

 • Гост
Под интересната Вetula aetnensis,под която намерихме Lactarius torminosus i Leccinum scabrum var.melaneum

el modo

 • Гост
В една дупка ,направена от лавата,дълбока повече от десет метра ,намерихме тази Peziza badia

el modo

 • Гост
Otidea bufonia i Helvella lacunosa

el modo

 • Гост
Върху кората на една бреза.

Неактивен aleksandar

 • Модератор
 • Гъбар
Браво, Моника ! Трябва да е била впечатляващо преживяване тази среща в Сицилия. Когато имаш повече време, моля те , изпълни намерението си да разкажеш допълнителни любопитни подробности от там. За гъбите и за гъбарите - какво можем да научим от тях ?

el modo

 • Гост
Разбира се,Алекс,дай ми само време. :)
Вторият ден бяхме в каменната гора,т..е. гора от Quercus ilex.Там намерихме  доста аскомицети (Peziza saccardiana,Helvella lacunosa,Peziza succosa,Otidea onotica..)  и така характерните за този дъб Leccinum lepidum,който е на втората снимка.На първата е една Helvela lacunosa,в нежна прегръдка с   Inocybe dulcamara.
« Последна редакция: 27 Ноември 2013, 23:20:14 от el modo »

el modo

 • Гост
Otidea onotica (Red List) и Tricholoma aurantium
« Последна редакция: 28 Ноември 2013, 00:09:34 от el modo »

el modo

 • Гост
Hypoxylon и Clavariadelphus pistillaris

el modo

 • Гост
Винаги съм имала повишен интерес към хелвелите,може би защото хелвела беше първата гъба,която намерих,след като реших да се занимавам с микология..Спомням си като днес деня,беше 29.03.2013,на Ред Бърдо до Марикостиново,бях с Риоската и Владо,тогава намерих и първата си хелвела...после цяла пролет,та дори и лятото все те ме намраха..Знаех за един миколог в Италия,Марио Филипа,който повече от 10 г.се занимава с рода..четях всичките му публикации,които излизаха в форума на АМБ..Не мога да ви опиша вълнението,което изпитах,когато се запознах лично с него.Разказах му за хелвелите,които съм намирала в България,снимки..после микроскопиране.
С прекрасни впечатления съм от всички,Карло Аниело,Марио Филипа,Матео Карбоне,домакина ни от Катания,Джанрико Васкес,млад миколог,специализирал в болеталния род.
« Последна редакция: 31 Октомври 2013, 06:49:27 от el modo »

el modo

 • Гост
На третата сутрин бях събудена от настойчивото звънене на телефона.Беше Карло:"Взимай фотоапарата и се качвай на покрива на хотела..Побързай!"Нямах време да мисля,грабнах фотоапарата и се затичах по стълбите..Илзлязох на терасата и какво да видя:Етна беше изригнал...Беше още тъмно,а вулкана бълваше огненочервена лава...Беше невероятна гледка..Слънцето изгря и ясно се видя могъществото на природата..

el modo

 • Гост
Трети ден:днес маршрута ,който избрахме беше национален парк Неброди,точно от другата страна на вулкана..През целия път вулкана беше пред очите ни и ние му се възхищавахме и от време на време спирахме да го снимаме...

el modo

 • Гост
Гората беше прекрасна,дъбова,рядка и най-важното:богата!На първата снимка Марио в търсене на хелвели..Втората снимка е на хелвела,чието определяне беше невъзможно без микроскоп.
« Последна редакция: 31 Октомври 2013, 12:47:33 от el modo »

el modo

 • Гост
Camarophyllus pratensis  и Cantharellus ferruginascens
« Последна редакция: 28 Ноември 2013, 08:20:39 от el modo »

el modo

 • Гост
И разбира се пак Хелвели: Helvellla cf elastica,тепърва ще се доказва, и Helvella crispa,намерена от Марио...

el modo

 • Гост
Тепърва ще правя списък на намерените гъби,така че следващите седмици ще качвам още снимки на етненски гъби...Надявам се да ви е било интересно.  ::)

Неактивен PlamenutBG

 • Гъбар
Истинско удоволствие е да четеш така добре написан пътепис/отчет.
С най-голямо възхищение към теб!

el modo

 • Гост
Благодаря ти,Пламка...

Неактивен Lyubovbg

 • Гъбар
Мони! Много е интересно! Благодарско за споделянето със всичките ни - любители на гъби в различни аспекти. Подарък от природата, която така обичаш, е изригването на Етна - голям късмет, (че е само вулканът :-)  ). Халвелите наистина ти преследват :-) - това е съдба... Чакаме още снимки и разкази

Неактивен DimiturVelin

 • Гъбар
Еваларката, Мони! Душа храни написаното и снимките. Очаквам продълженията

Мълча. Тежка завист. Алкохол. ??? >:( :-\

Неактивен dinko62

 • Гъбар
И от мен голямо благодаря за страхотните снимки и чудесния отчет.

el modo

 • Гост
Отдавна трябваше да попълня галерията с етненски гъбки,но паради  заетост ,едва сега намирам време да сторя това.
Peziza succosella ( Le Gal  Romagn.)
Clytocybe geotropa
« Последна редакция: 28 Ноември 2013, 00:10:34 от el modo »

el modo

 • Гост
Един саркодон,рзличен от тези,които съм виждала у нас:Sarcodon leucopus

el modo

 • Гост
Саезонът на трихоломите:Tricholoma fulvum    и  Tricholoma equestre,по-известна у нас като Лимонка  ;D

el modo

 • Гост
Продължавам с трихоломите....Tricholoma saponaceum и  T. quercetorum
« Последна редакция: 01 Декември 2013, 06:38:55 от el modo »

 


Facebook Comments