Автор Тема: Дали е Lepista irina?  (Прочетена 1402 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен anasazi

  • Гъбар
Дали е Lepista irina?
« -: 29 Октомври 2013, 12:08:56 »
Здравейте колеги! Радвам се, че съм попаднал на правилното място, поздравления за форума! След като прегледах някои материали, стигнах до извода, че тук има хора с много високо ниво на познания а и готови да помагат. В тази връзка ми се ще да помоля за идентификация, доколкото това е възможно по снимка.

След доста ровене определих гъбата като Lepista irina, но ме глождят съмнения. Като цяло, прилича доста, има общ изглед като да е от рода на виолетките. Расте на самодивски кръг, а и миризмата е както я описват, "напарфюмирана" (на мен повече ми прилича на миризма на евтин сапун от едно време). Имах възможност да ги наблюдавам как се развиват. Първо, доста е бяла и макар че е в рамките на нормалните вариации, все пак е доста светла. Отдолу си остана почти бяла дори и на възрастните екземпляри, а и споровия прах е почти бял, леко кремаво-бежов. Най-накрая дори ги опитах (пържени) на вкус - горчиво неприятен, самата гъба си казва че не е за ядене!
Месторастене - на поляна в периферията на широколистна гора, преобладава бук, най-близкото дърво е бреза ( давам ги тези подробности, макар че гъбата едва ли е микоризна, наоколо намерих малко виолетки и повече есенна миризливка (Clitocybe nebularis)
Местонахождението обаче е в Германия. Знам че този сайт е посветен на гъбите в България, но тази гъба (L. irina) я има в БГ (или поне е спомената, че  се среща), и затова се надявам някои да е в състояние да помогне. Предварително благодаря!

Неактивен PavelN

  • Админ
  • Гъбар
Re: Дали е Lepista irina?
« Отговор #1 -: 09 Ноември 2013, 18:25:57 »
Хареса ми твоя анализ, но се съмнявам да е Lepista irina. Пънчето принципно е с влакнеста повърхност (fibrillose), а на снимките ми се струва почти гладко. Освен това, ламелите на irina трябва да са малко по-тъмни и месно-розови. Говоря по информация от източници, не съм имал късмета да намеря Lepista irina до сега. Според мен може да е и някоя Melanoleuca, сред тях също има видове с интересни парфюмни миризми.

Неактивен anasazi

  • Гъбар
Re: Дали е Lepista irina?
« Отговор #2 -: 10 Ноември 2013, 13:19:16 »
Благодаря за отговора, изглежда трябва да се приеме очевидното, тази гъба не е L. irina, макар че много прилича. Родът Melanoleuca не ми е познат, с изключение на един вид, който бях намерил преди години и който така и не можах да определя със сигурност. В крайна сметка, гъбите са интересни затова, че постоянно поставят предизвикателства пред нас!

 


Facebook Comments