Автор Тема: Непозната манатарка?  (Прочетена 1992 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Terter

  • Гъбар
Непозната манатарка?
« -: 10 Октомври 2013, 00:12:18 »
Здравейте преди няколко дни в дъбова гора недалеч от село Чибаовци намерих тези две гъбки. За едната съм почти сигурен, че е булка, но ще се радвам да чуя потвърждение за това. Интересното за нея е, че я намерих да расте сред камъните на средата на горски път, около нея почти нямаше хумус.
Другата (според мен вид манатарка) също намерих на пътя, но явно някой я беше изпуснал или изхвърлил, така че незная къде е брана. Нямах истински фотоапарат със себе си и затова първите снимки не са особено добри. На снимките не се вижда достатъчно добре, но първоначално мрежичката по пънчето беше червена, докато се прибера вкъщи избледня. Когато срязах гъбата вече не беше прясна. Ламелите посиняват при разрязване и дори пигментът, който е полепнал по ножа е оцветил месото. Месото на шапката и пънчето много леко потъмнява. Надявам се тези белези да са достатъчни. Благодаря предварително.

Неактивен Terter

  • Гъбар
Re: Непозната манатарка?
« Отговор #1 -: 10 Октомври 2013, 00:12:56 »
снимки

Неактивен Terter

  • Гъбар
Re: Непозната манатарка?
« Отговор #2 -: 10 Октомври 2013, 00:13:30 »
с

Неактивен PavelN

  • Админ
  • Гъбар
Re: Непозната манатарка?
« Отговор #3 -: 10 Октомври 2013, 00:31:03 »
Здравей! Първата гъба действителна е булка (Amanita caesarea). Манатарковата гъба не ми е ммого ясна. Има жълти пори, мрежа на пънчето и посинява слабо на разрез, като розовее в основата на пънчето. Тези белези ме насочват към Boletus radicans или Boletus calopus. Имаш ли снимка на шапката отгоре?

Неактивен Terter

  • Гъбар
Re: Непозната манатарка?
« Отговор #4 -: 10 Октомври 2013, 00:49:13 »
Здравей, Павел
Ето две снимки на шапката.
Според мен най-характерният белег е червената мрежа по пънчето. До сега не съм намерил описание, което напълно да съвпада с вида на гъбата. Най-близка наистина изглежда да е Boletus calopus, която обаче май има повече червен цвят на пънчето. На моята пънчето беше белезникаво и единственото червено идваше от мрежичката. От друга страна тъй като вероятно е била обрана няколко часа преди аз да я намеря е възможно да се е обезцветила донякъде.

 


Facebook Comments