Павка, привет! Интересни ксерокомуси. Знам, че ти винаги пазиш материали, затова не питам, просто когато е възможно, ще ги измикроскопираме.
Първият ксерокомус по мое мнение отива към Xerocomus cisalpinus. Първо и преди всичко така напуканата шапка веднага насочва към групата около X. chrysenteron, един вид, който много се е бъркал и продължава да се бърка. Ето как подред изключвам видовете от тази група, за да стигна до cisalpinus:
1. X. porosporus - почти никаква вероятност да е той. Пороспорусът има сивкаво или кафеникаво по пънчето и тъмно обагрено месо в основата на пънчето - сиво до почти черно. Освен това по шапката между пукнатините при него обикновено месото е бяло без ровови тонове, докато тук се вижда ясно бледорозово месо в пукнатините. Още, при него обикновено посиняват само порите, месото като правило не се променя при срез.
2. X. pruinatus - на практика невъзможно. Пруинатусът има ненапукана, фино велурена шапка. Освен това, той е главно вид на прохладните планински гори (докато този е ясно от топли дъбови гори). Но, нещо което се вижда на снимките и на което си заслужава да се обърне внимание. Видно е, че при твоя ксерокомус месото е посиняло сравнително бавно и се вижда сравнително силно посиняване в пънчето. Такова посиняване (бавно и +/- по-интензивно в пънчето е характерно за два вида - X. pruinatus и X. cisalpinus.
3. X. chrysenteron - слабо вероятно. X. chrysenteron много прилича на X. cisalpinus. Обаче той има две характерни черти, които ни позволяват да го отхвърлим с доста голяма достоверност. На първо място, X. chrysenteron е обитател на прохладните планински гори (главно иглолистни и смесени, но понякога и широколистни). На второ място X. chrysenteron или не посинява или ако посинява, то е по порите и в месото в шапката. При него няма това забавено изсиняване на месото в пънчето, което е характерно за X. cisalpinus.
4. X. bubalinus - никакъв шанс. Това е вид, който си пада по градски условия. Шапката му е много изменчива на цвят, но има много характерно месо. Първо месото в шапката при него е розово под кожицата. Второ, месото в основата на пънчето е мръснооранжево или понякога с червено-оранжеви дребни точки.
Искам да поясня, че тази група на ксерокомус е много трудна. Много често обикновен микроскоп не е достатъчен. Спорите са важни и то по-точно, това дали имат орнаментация, която е много фини ивички по повърхността на спората. Много често орнаментацията е толкова фина, че може да се види само под електронен микроскоп. Xerocomus pruinatus и X. cisalpinus имат орнаментация, при X. chrysenteron и bubalinus спорите са гладки. Xerocomus porosporus е друг случай, той се познава лесно под нормален микроскоп, защото спорите му са ясно отсечени от едната страна, докато при всички останали видове двете им връхчета са закръглени.