Автор Тема: Julien пита за две непознати гъби  (Прочетена 4509 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Julien

 • Гъбар
Здравейте колеги,за първи път пиша във този форум,причината е,че и аз от края на зимата до днес срещам непознати за мен гъби.Всеки път когато съм в гората,срещам тези два вида;ако изобщо са ядливи,едва ли имат кой знае какви качества.но все пак ме интересува дали са ядливи.Нямат характерен аромат,месото на гуглата е тънко и крехко,не ги опитах на вкус в сурово състояние,но пържени са вкусни.Като няма по нашия край нищо друго за бране.....Ако прочета отговора - значи всичко е наред.Поздрави!!!
« Последна редакция: 05 Юни 2013, 19:50:45 от Julien »

Неактивен aleksandar

 • Модератор
 • Гъбар
Re: Julien пита за две непознати гъби
« Отговор #1 -: 06 Юни 2013, 11:03:26 »
Моля Julien за извинение, че отделих неговата публикация като отделна тема. По този начин повече посетители на форума ще й обърнат нужното внимание. По принцип, всяка нова публикация е добре да бъде качвана чрез отваряне на това тема в съответния раздел, а не като продължение на вече съществуваща тема.
Гъбите от снимка 0438 ми напомнят по нещо на някоя от рода Hypholoma, но никак не съм сигурен в това твърдение. Гъбите от втората снимка са ми напълно непознати.
Приятелски съветвам Julien да се въздържа от консумация на непознати гъби !

Неактивен PavelN

 • Админ
 • Гъбар
Re: Julien пита за две непознати гъби
« Отговор #2 -: 06 Юни 2013, 13:59:19 »
Привет във форума!

Първата снимка (* DSC_0438.jpg) ми прилича на Psathyrella candolleana. Това е гъба, която обикновено расте на групи и е доста нежна и тънкомесеста. По ръба остават да висят бели остатъци от частично покривало. Род Psathyrella съдържа много видове малки, кафяви гъби с тъмни ламели и спори, поради което е трудно да се определя с точност. Но P. candolleana е една от по-известните, макар й не съвсем сигурно различима.

За другата нямам нищо конкретно, освен може би че е някакво Inocybe.

Неактивен Julien

 • Гъбар
Re: Julien пита за две непознати гъби
« Отговор #3 -: 06 Юни 2013, 21:16:45 »
Здравейте отново колеги,благодаря ви за бързите отговори,но с латинските наименования направо съм скаран.Всъщност съм ял и други гъби и то не веднъж, на които и до днес не знам имената,като тези от снимки 12 и 13.Почти винаги ги опитвам още в гората.Понякога няма никакви други гъби а тези дребосъчета са в изобилие.Тези от снимка -13 например са много ароматни и гъбената супа става супер.За съжаление мога да кача само два файла,но пък от друга страна темата ще се развива и няма да се получи пренасищане от снимки в един пост.Благодаря на модератора за новата тема,както и за съветите.Едва ли ще ги спазвам,но.............ще се вслушам.Поздрави!!!Пропуснах,гъбата от предния ми пост "0438"наистина расте на групи и то на големи групи.дървото около което е групата гъби е като обсадено.В диаметър около два метра просто няма къде да се стъпи.
« Последна редакция: 06 Юни 2013, 21:24:45 от Julien »

Неактивен PavelN

 • Админ
 • Гъбар
Re: Julien пита за две непознати гъби
« Отговор #4 -: 07 Юни 2013, 11:55:48 »
Julien - латинските имена са полезни особено в интернет, защото можеш веднага да отвориш търсачка и да намериш добра информация от чужди сайтове. Това няма как да стане с българските имена, много от които не са утвърдени и водят до ситуации, когато няма гаранция всъщност какво се има предвид.

Относно новите гъби, номер 12 е вероятно вид от род Crepidotus - не се виждат отдолу, но вероятно са с кафеникави ламели. Номер 13 ми изглежда на Micromphale foetidum. По книгите пише, че миризмата й е неприятна, но не съм я срещал до сега за да я пробвам. Можеш ли да споделиш? Ще прозвуча малко досаден и ти сигурно си чувал това правило, но не е добре да се пробват непознати гъби за ядене, дори и дребните.

Неактивен Julien

 • Гъбар
Re: Julien пита за две непознати гъби
« Отговор #5 -: 07 Юни 2013, 16:39:56 »
Да за латинските имена си прав,но така и не си поставих за цел да науча имената поне на гъбите които познавам,около 40 вида и редовно бера.За гъбата от снимка 12 също си прав-ламелите са кафеникави.При старите екземпляри и плодното тяло и ламелите са по тъмни.Срещат се най вече по мъртви и паднали широколистни дънери и клони.Задържат се по дълго през есента и при дъждовно време.За снимка 13 обаче не си прав,гъбата има много приятен аромат,жилава е,ламелите са белезникави до бледо розови,редки и се редуватдълги и къси не сраснали с пънчето;което е тънко кухо,с тъмно кафяв цвят избледняващ под гуглата.При откъсване пука като при Челядинката.Расте на големи групи по паднали дънери,срещал съм я и по камари от клони.Обикновенно ИЗБЯГВАМ да бера гъби по сечищата заради секачите които разливат и бензин и масла и какви ли не боклуци разхвърлят.Не се знае какво са всмукали гъбите.Имам и клипове,но няма как да ги кача поради ограниченията за размера на файловете в сайта.Поздрави!!!

Неактивен Julien

 • Гъбар
Re: Julien пита за две непознати гъби
« Отговор #6 -: 15 Юни 2013, 20:45:56 »
Здравей PaveLN,незнам дали всеки път трябва да откривам нова тема и затова оставям на теб да решиш.Тези гъби срещам често-не знам как се казват и дали са ядливи.Гъбата от снимка №30 е без мириз,плътна,не е чуплива и крехка,според мен няма определен вкус.Няма власинки по ръба,(което е до някъде белег,че не е Мъхнатка).Няма и концентрични кръгове като Рижиката и е по-дребна от нея. Снимката не е от скоро и нямам спомен в каква гора(местност)съм я снимал.Следващия път когато я намеря,задължително ще опитам пържена.За тази от снимка 31 - тя е от вчера,крехка е,лютива на вкус с лек гъбен аромат,обикновенно я срещам на групи,гуглата е винаги влажна и полепнала с листаМесото е тънко.Другите подробности се виждат и на снимките(като изключим спорите.........)

Неактивен PavelN

 • Админ
 • Гъбар
Re: Julien пита за две непознати гъби
« Отговор #7 -: 16 Юни 2013, 00:19:20 »
Здрвей, Julien. За No30 не мога да сетя от снимката за нищо конкретно. No 31 е гълъбка, но ми е трудно да разпознавам много от видовете. Все пак, ще ти дам Russula sororia като идея за проучване.

Чувствай се свободен да създаваш нови теми. В случая с тази тема е добро и решението ти за събиране на всички твои непознати гъби на едно място.

Неактивен Scleroderma

 • Гъбар
Re: Julien пита за две непознати гъби
« Отговор #8 -: 16 Юни 2013, 19:59:35 »
Привет и от мен! за снимка 30 мога да кажа без съмнение, че е млечница. Видът обаче ми куца засега. Като цяло в някои групи на род Lactarius ме няма много-много.

Неактивен Julien

 • Гъбар
Re: Julien пита за две непознати гъби
« Отговор #9 -: 17 Юни 2013, 07:05:55 »
Здравей колега Scleroderma, интересува ме този вид Млечница дали е ядлива.(от снимка№30)Брал съм,и то не веднъж, Бяла лютива млечница,но тази все я отминавам.А иначе понякога я има в добри за бране количества.Порових се в две руски страници,но не можах дая намеря.http://ya-gribnik.ru/syedobnye-griby.php      http://www.allgrib.ru/
« Последна редакция: 17 Юни 2013, 07:23:27 от Julien »

Неактивен Scleroderma

 • Гъбар
Re: Julien пита за две непознати гъби
« Отговор #10 -: 17 Юни 2013, 12:43:32 »
Привет отново!
Аз съм известен със силната си консервативност по отношение на яденето на гъби и препоръчвам на гъбарите да се ограничават с 15-ина добре познати вида, които се ядат, откак свят светува и е известно, че не предизвикват проблеми. Всичко друго считам за излишен риск, особено когато става въпрос, за вид, който не е проверен и не е сигурно определен, както е в случая (засега вид не мога да кажа).
По принцип в интернет не можеш да намериш информация за всички гъби. Т.е. може, но тя никъде не е събрана на едно място и трябва да знаеш много добре какво търсиш. Специално определянето на видовете от големите родове - Lactarius (млечница), Russula (гълъбка) и други, в много случаи е невъзможно без микроскоп и специализирана литература. Това са родове, всеки от които е с повече от 100 вида (при гълъбка май са дори около 500), така че всяко определяне по картинки е тото с предизвестен резултат. Има доста гъбари, които отварят някоя книга с 10 гълъбки и започват да гадаят, докато не я набедят за нещо. При мен имам всички основни европейски книги за рода, които надхвърлят 1000 страници и въпреки това отказвам да определям гълъбки. По тази причина аз не ям дори Russula cyanoxantha, която се познава относително по-лесно.

Неактивен Julien

 • Гъбар
Re: Julien пита за две непознати гъби
« Отговор #11 -: 17 Юни 2013, 15:07:40 »
Благодаря ви за бързия отговор,е аз определено познавам добре повече от петнадесетина вида които бера редовно,в зависимост от сезона,но срещам и такива които не познавам и ли поне незнам как се казват.Ако са ядливи - добре,ако не са ще ги отбягвам.Рапросранено е мнението да много хора,че на дърво отровна гъба не расте,аз не съм съгласен като имам в предвид "Отровната пънчушка".А и аз много често бера Аурикулария,така ,че се заглеждам по дънеите и паднали дървета,ето ви още една на която не знам името.На тази снимка гъбата е малко стара.По принцип е с наситено тъмно червен цвят,много водниста,при разрез изтича червена течност и се виждат ясно във вътрешноста жили като вени .плътна е и много тежка.Тази е в основата на една липа,но съм я виждал и на височина над 2 метра.Няма пънче,плодното тяло е закрепено направо на дървото. Ако я срещна и е сравнително млада и свежа ще направя по добри снимки.

Неактивен Scleroderma

 • Гъбар
Re: Julien пита за две непознати гъби
« Отговор #12 -: 17 Юни 2013, 15:27:56 »
Да, това че нямало отровни гъби върху дървесина абсолютно не е вярно, съласен съм. Иначе гъбата на снимката е Fistulina hepatica, обикновено върху дъбове се среща.

 


Facebook Comments