Добавям две снимки на гъби от 6 юли.
Lactarius pallidus. Това една едра млечница със влажна, светла шапка, редки ламели, чупливо месо и обилно бяло мляко и расте в букови гори. На вкус люти доста.
Следва Agaricus litoralis/spissicaulis. В района на Балша и Доброславци, наред с много други видове печурки, които се появяват на открито във влажно време, понякога се срещат групи и от тази печурка. Различава се от всички останали видове, понеже промяната на месото в оранжево-червено се набива на очи и не е характерна за нито една от тях. Шапката й често е люспеста и тлъста. Пънчето понякога е вретеновидно или разширено близо до основата. Частичното покривало е тънко и просто, а отгоре трябва да е набраздено (не съм го снимал този белег).
Мен ме мъчи непознаването на печурките - гъби, които влизат в менюто на много хора и остават тотално непознати.