Автор Тема: Ядливост на ядливи видове, когато са сурови  (Прочетена 3531 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен DimiturVelin

  • Гъбар
Създавам тази тема, с молба към всеки, който има някаква информация по въпроса, да пише.
Надявам се, Борис, да напише за най-популярната ядлива гъба - печурката , информация, която вече е сподялял във фейсбук групата.
Доста популярно в ресторанти млади сурови печурки, нарязани на филийки, като добавяне към зелени и други салати, ме кара да подтикна към това споделяне на информация

Неактивен владо51

  • Гъбар
Re: Ядливост на ядливи видове, когато са сурови
« Отговор #1 -: 23 Март 2013, 11:51:27 »
Сервирането на сурова печурка по ресторанти ми се вижда доста притеснително, понеже това е култивирана печурка. Който е гледал печурка е наясно с химията, която се използва. Независимо от твърденията на производителите на тези препарати, че били безвредни при спазване на инструкциите за употреба. Тези твърдения ми се виждат доста съмнителни, та дори и криминални. Ако е диворастяща става. На много места по света се сервира върху салати най-различни гъби, като култивирани  еноки или шимеджи (култивирани припънки от рода на Flammulina velutipes и Armillaria mellea). Но трябва да се има в предвид, че те са произведени без химикали при завишени нива на стерилност и сериозна автоматизация при която "човешкия фактор" е сведен до минимум.

Неактивен DimiturVelin

  • Гъбар
Re: Ядливост на ядливи видове, когато са сурови
« Отговор #2 -: 25 Март 2013, 08:58:55 »
Владо, не е само в химикалите и прочие при изкуственното отглеждане. Борис Асьов, на няколко пъти в групата е писал за печурите, но го подканям да напише и тук, за да си остане лесно достъпно, а да не потъне.

Неактивен Julygan von Emona

  • Гъбар
Re: Ядливост на ядливи видове, когато са сурови
« Отговор #3 -: 13 Ноември 2014, 07:40:40 »
Бих искал да споделя опит с една диворастяща гъба - Сурогризката (amanita vaginata). Още преди около 20-25 години изхождайки от етимологията на думата "сурогризка" (сурово гризане) и едновременно с това бидейки пълен лаик в биологията реших да изпробвам прибавянето на  сурови свежи екземпляри към салата от марули и краставици. Получи се фантастично! След това при удобен случай съм я прибавял и в други видове салати до....момента в който станах член на този форум и прочетох препоръката да се използва след изваряване или друга термична обработка. В същност, понеже не съм от високо образованите по микология членове на този форум и групата на гъбарите във фейсбук, днес се съмнявам дали в същност съм консумирал сурогризка или някоя сходна гъба и като цяло се отказах от тази практика като разбрах колко леесно мога да налетя на нещо "необратимо".
« Последна редакция: 13 Ноември 2014, 07:42:30 от Julygan von Emona »

 


Facebook Comments