Автор Тема: Рижика - как да я готвим.  (Прочетена 13489 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Valyo

  • Гъбар
    • Гъбарите
Рижика - как да я готвим.
« -: 17 Март 2013, 21:29:54 »
Предлагам на вашето внимание един интересен клип, на който попаднах. Това са две рецепти за рижика в средиземноморски стил. А вие как я приготвяте?
http://www.youtube.com/watch?v=kjcuG3Lc_tI&feature=youtu.be

Неактивен babaviva

  • Гъбар
Re: Рижика - как да я готвим.
« Отговор #1 -: 01 Май 2013, 16:54:43 »
Рижиката, според мен, е най-подходяща за кюфтета и за салата:
Кюфтета се приготвят, като се смесят  бланширани, изцедени и смлени на кайма рижики и кайма - равни части. Подправките са като за обикновени кюфтета.

Неактивен DimiturVelin

  • Гъбар
Re: Рижика - как да я готвим.
« Отговор #2 -: 23 Август 2013, 02:09:05 »
Средиземноморски рецепти- звучи интересно. А, не можеш ли Вальо, да скицираш накратко какво и как се приготвя.

Неактивен Valyo

  • Гъбар
    • Гъбарите
Re: Рижика - как да я готвим.
« Отговор #3 -: 04 Октомври 2013, 14:39:01 »
Рецептите са много елементарни.
1) Почистените и измити шапки на рижиките се нареждат в тава с ламелите нагоре. Поръсват се със ситно нарязан чесън и магданоз и се поливат с малко зехтин/олио. Добавя се щипка сол. Пекат се на фурна до готовност.
2) Това е нещо като яхния от рижики. Гъбите се нарязват на парчета и се поставят в тенджера, заедно с малко зехтин. Добавя се един картоф, обелен и нарязан на парчета. Овкусява се със сол и червен пипер, добавя се чаша бяло вино(поне така изглежда от видеото) и се оставя да къкри. След като течността се поизпари се добавят две чаши вода. Оставя се да къкри до готовност. Сервира се с чаша бяло вино и багета, ако трябва да се придържаме към видеото. :)

Тъй като сега е сезонът на рижиката, смятам още този уикенд да пробвам рецептите и да внеса нужните корекции.

 


Facebook Comments