Автор Тема: Чужди джобни определители на гъби  (Прочетена 2798 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Scleroderma

  • Гъбар
Чужди джобни определители на гъби
« -: 07 Февруари 2013, 13:35:47 »
Книгите са едно от най-важните неща при опознаването на гъбите. Българската литература за гъбите е сравнително стара, а и голяма част от книгите се намират трудно и като правило съдържат много малко видове. По тази причина в тази тема искам да ви представя някои чуждестранни определители на гъби, които аз намирам за много полезни. В други теми постепенно ще ви представя по-специализирани книги и атласи, които са най-добрите източници за определяне на гъби. Качествените книги са си качествени книги. Знам, че на някого цените по-долу може да му се видят солени, но си помислете дали не е по-добре вместо да давате 30 лева (15 евро) за българска книга с максимум 100 гъби (често зле илюстрирана и/или с некачествен печат), или пък да изчакате още малко, да отделите още толкова и да си купите един определител с да речем 1000 вида. Според мен и дума не може да става за сравнение.
« Последна редакция: 07 Февруари 2013, 14:26:13 от Scleroderma »

Неактивен Scleroderma

  • Гъбар
Re: Чужди джобни определители на гъби
« Отговор #1 -: 07 Февруари 2013, 13:55:00 »
Courtecuisse, R. & Duhem, B. 1994. Guide des Champignons de France et d'Europe. Delachaux et Niestle, Lausanne.
Courtecuisse, R. & Duhem, B. 1995. Field guide to mushrooms and toadstools of Britain and Europe. Harper Collins, London.
Courtecuisse, R. & Duhem, B. 2011. Guide des Champignons de France et d'Europe. Delachaux et Niestle, Lausanne.

Тези три книги са три различни издания, като второто (на английски) и третото (на френски) се базират на оригиналното френско издание от 1994. За мен това си остава и до ден днешен най-добрият илюстриран определител на гъби, който препоръчвам на всички, които имат интерес в темата. Книгата съдържа над 1500 вида гъби, преобладаващата част от които са илюстрирани с изключително качествени цветни илюстрации. Описанията са кратки, като важните белези на всеки вид са ясно отделени. В допълнение, книгата има прекрасно написана обща част, която въвежда читателя в царството на гъбите, с отлични указания, как да се определят видовете. Заради всичко това, аз уверено препоръчвам това издание. Първото френско и английското издание, за съжаление са изчерпани и могат да се намерят само втора ръка. Изданието от 2011 е налично и се продава. Цената му варира, но ориентировъчно е около 33-42 евро. На някой може да му се стори много, но цената си заслужава, а и друга толкова хубава гъбарска книга на тази цена просто не може да се купи.


Неактивен Scleroderma

  • Гъбар
Re: Чужди джобни определители на гъби
« Отговор #2 -: 07 Февруари 2013, 14:05:39 »
Phillips, R. 2006. Mushrooms. Macmillan, London.

Както и предните, тази книга също заема достойно място в моята библиотека. Прекрасно издание, с над 1250 висококачествени фотографии. Първото издание на тази книга е продадено в тираж от над 750 000 копия и това говори за качеството на този определител. Определено го препоръчвам. Книгата е налична и се продава, като цената е около 15-20 британски лири.


Неактивен Scleroderma

  • Гъбар
Re: Чужди джобни определители на гъби
« Отговор #3 -: 07 Февруари 2013, 14:39:39 »
Buczacki, S., Shields, C. & Ovenden, D. 2012. Collins Fungi Guide: The Most Complete Field Guide to the Mushrooms and Toadstools of Britain and Ireland. Harper Collins, London.

Един определител, който представям с много големи резерви. Дълго очакван да излезне от печат и оказал се доста слаб за нивото на Collins, които по принцип издават хубави книги. По принцип в него са представени доста видове, над 2000. В някои случаи илюстрациите са добри, но много често качеството им е доста спорно и според мен не позволява опознаването на съответните видове. Мен лично ме заболя сърцето като видях илюстрациите на Hygrocybe, едни гъби, които грабват окото на всеки. Текстовете на много места са слаби, дори с очевадни грешки, които според мен биха могли да опропастят опитите за правилно определяне. След първите критики, цената на книгата в момента е паднала чувствително, някъде около 22 британски лири. Не че книгата е тотално лоша, но преди да си я купите, бих ви препоръчал да се замислите за някоя от по-горните, които са с горе-долу съизмерими цени.


Неактивен Scleroderma

  • Гъбар
Re: Чужди джобни определители на гъби
« Отговор #4 -: 07 Февруари 2013, 15:57:40 »
Boccardo, F., Traverso, M., Vizzini, A. & Zotti, M. 2008. Funghi d'Italia. Zanichelli, Bologna.

Една книга, която трябва да си призная дълго време беше останала извън полезрението ми и за която съм благодарен на Д. Божанчев, който ми е препоръча. Това, което мога да кажа като проста препоръка е, че в момента, когато ми се налага бърза справка за определяне на някой вид, първо се насочвам към Funghi d'Italia. Авторите й са известни в микологичните среди. Книгата съдържа около 1600 вида гъби. Почти всички от тях са илюстрирани с качествени цветни илюстрации, много често показващи две или повече плодни тела на един и същи вид в различни фази на развитие или пък различна изменчивост. Организацията е максимално удобна - илюстрациите на плодните тела са на една страница, а на съседна се разполагат текстовете за видове и микроскопските илюстрации (това е една от малкото популярни книги, които дават и микроскопски илюстрации, което е страшно полезно). Описанията на видовете са кратки, но много съдържателни, и много често са придружени от кратки обяснения за разграничаването на близки видове. Книгата е налична и се намира в онлайн-магазини. Цената й е малко по-висока от на горните - 84 английски лири, но смея да ви уверя, че това е най-добрият определител, за който аз се сещам.


 


Facebook Comments