Автор Тема: Да започнем събирането на данни за гъбите в България!?  (Прочетена 7612 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен aleksandar

 • Модератор
 • Гъбар
Преди десетина дни на страницата на Групата във Фейсбук Добрин Ботев (наш колега, който живее в Гърция) ни показа графики на честотата на срещането на пачи крак в Гърция. Тези графики са изработени от него на базата на данни, събрани от гръцките гъбари-любители.  Ако отворите сайта www.manitari.gr  (натиснете втория бутон отгоре надолу ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΕς , за съжаление на гръцки, но става ясно) ще видите как всеки излет за гъби, индивидуален или групов, се регистрира - дата, район, участници, намерени гъби. Митко Велин веднага повдигна въпроса, че това трябва да е и наша основна задача за България. Смятате ли, че 2013 г е подходяща за начало на подобна дейност? Ако е дошло това време, да започнем ли организацията за събиране на такива данни още от началото на сезона?
« Последна редакция: 07 Февруари 2013, 12:21:57 от aleksandar »

Неактивен Scleroderma

 • Гъбар
Сашо, идеята е благородна, но ще ми простиш за съмненията, че това в настоящия момент ще сработи при нас. Първо и преди всичко, погледни колко хора пишем тук във форума (засега). Второ, повечето хора познават много малко гъби, не е като при гърците, които разполагат и с книги и с микроскопи... Ще ми се да сработи една такава инициатива, но за мен е още твърде рано за нея.

Неактивен PavelN

 • Админ
 • Гъбар
И аз съм малко песимист, защото трябва първо да научим хората да разпознават умело това което са намерили. Включително и аз, много от гъбите в гръцкия списък не познавам добре. Напълно възможно е обаче да се направи опит да се събере информация за по-обикновените гъби, каквито са ядливите пачи крак, кладница, зимна пънчушка и т.н. и отровните (зелена мухоморка, червена мухоморка), където много хора биха могли да участват.

Неактивен Scleroderma

 • Гъбар
Хм, не се бях замислял за това. Павка, това може би е добра идея за експеримент.

Неактивен DimiturVelin

 • Гъбар
Съгласен с всички аргументи. Но нека започнем с нещо. Например аз имам много ограничен поглед, не само, като видове, но и като места, които наблюдавам. Но, е жалко дори тази ограничена информация да не я събираме. Ще е много сконфузно, да подканим множество такива, като мен, да изпращат несигурни данни. Но бихме могли да събираме само сигурни.

Неактивен aleksandar

 • Модератор
 • Гъбар
И аз съм съгласен със съображенията изказани от вас. Нивото на познаване на повечето видове (без да изключвам и собственото си ниво) е сравнително ниско. Но за всяка инициатива трябва да бъде поставено начало, за да може тя да се развива. Поради това подкрепям Павката да започнем с видовете, които мнозинството идентифицира безпогрешно.
Но дори от самото начало не бива да поставяме ограничения в броя на съобщаваните видове. Примерно, излиза Митко Велин и намира видове извън списъка, които със сигурност познава. Естествено е да не се ограничава и да съобщи имената на тези видове. (Да не говорим за възможностите на Павката !). Или пък, излизам аз с моите приятели-гъбари и намираме също повече видове отколкото са в списъка за наблюдение. Някои от тези извън списъка познаваме със сигурност - съобщаваме имената им. За други не сме сигурни или не сме ги срещали - правим хубави снимки и с максимално добри описания питаме за тях в Групата или във Форума. Ако в резултат на дискусията там се постигне съгласие за името на вида или дори рода - качваме и тази информация.
Мисля си, че ако привлечем повече хора да работят по този начин, полза ще имат всички. Знанията и възможностите за точна идентификация ще се увеличават и след няколко години списъкът на наблюдаваните видове значително ще набъбне. Събраната от любителите информация ще започне да представлява ценна база от данни за професионалните миколози, които по никакъв друг начин няма да могат да разполагат с човешкия ресурс и ентусиазма на хората от Групата и Форума.

Неактивен Scleroderma

 • Гъбар
Аз не мога да не се съглася със Сашо, защото за всичко е напълно прав. Струва ми се, че на форума му липсва един раздел, който да се нарича "Отчети от гъбни екскурзии" или нещо подобно. Този раздел е различен с това, че в него могат да се публикуват кратки отчети, съдържащи много видове (познати и непознати). Той би имал хем познавателна цел, хем това е някакво натрупване на списъци на видове от различни места, дати и хора.

Неактивен DimiturVelin

 • Гъбар
Коли-пейстнато от фейсбук групата:
Dimitar Bojantchev
 "Формата за записки е проста и стандартна --
(1) Дата
(2) Място
(3) Надм. Височина
(4) Преобладаваща растителност
(5) Снимки на материала
(6) Мирис -- това не може да се усети от снимки
(7) Други интересни белези -- (а) оцветяване при нараняване (б) и т.н..
 А след това за напредналите с материала може
(8) микроскопия и т.н.
Но ако следваме първите няколко простички точки, материала може да бъде идентифициран по-лесно по снимков материал.

Някой форми са много сложни и имат само един резултат да обезкуражават събирачите да си водят записки..."

Неактивен aleksandar

 • Модератор
 • Гъбар
Димитре, благодаря за копи-пействането! Съветите на Божанчев ще ни бъдат полезни.
За съжаление, само 4-ма сме тези, които проявиха интерес към темата. Но смятам, че това не трябва да ни пречи да започнем експериментално тази дейност. Може би първото нещо, което трябва да се направи, е да съставим списък на видовете, които считаме, че повечето от нашите приятели познават безпогрешно. След това да помолим Павката да отвори нов раздел, както предлага Боби, където ще се качват тези "отчети". Струва ми се, че разделът "Търсене на диви гъби" е подходящото място, но се нуждае от редактиране на името или от ново име. Ще трябва да напишем и регламент за качването на данни, както от известните, така и от непознати гъби, който да стане водеща, заключена тема. След това да обявим стартирането на новата инициатива и да помолим максимален брой хора да се включат в нея.
Моля, ако считате реализацията на тази инициатива за актуална и реализуема, да обсъдим подробностите и да я стартираме. Ако обаче не й е дошло времето, да я отложим и да прекратим това обсъждане.


Неактивен aleksandar

 • Модератор
 • Гъбар
Сега се помислих, че може да пробваме и друг вариант за тестване на актуалността на темата. Да преместим тази дискусия във Фейсбук групата, където активността е несравнимо по-висока, за да разберем колко биха участвали поне в началото. Според мен (ако решим да го правим по този начин) предложението трябва да излиза от Боби - несъмнения авторитет в групата. А стартирането на тази дискусия да бъде след изтичането на срока за регистрация за Осогово.

Неактивен PavelN

 • Админ
 • Гъбар
Да, не е необходимо да се направи изискване да се съобщават само тесен кръг от определени видове. Напълно правомерно е всеки да може да участва с всичките видове, които познава. Във форумът има среда, където чрез взаимопомощ може да се подпомогне събраната информация да е максимално точна и да се изключи съмнителната.

el modo

 • Гост
Алекс,тук бих искала и аз да се включа,ако разрешите..:Докато Павката не направи папка Отчети,ще се опитам да направя един в групта,ей така,за опит.Ако имате забележки,казвайте!
« Последна редакция: 11 Февруари 2013, 11:56:05 от el modo »

Неактивен aleksandar

 • Модератор
 • Гъбар
Моника, моля Ви да не употребявате повече израза "ако разрешите". Тук всички имаме абсолютно еднакви права за мнения и предложения.
Идеята Ви е чудесна! Видях това, което сте качили в Групата. Хареса ми ! Вероятно по този начин ще изглеждат "отчетите".
Чакам от Добрин Ботев да пусне линкове към подобни отчети, които правят гъбарите  в Гърция.

Неактивен Dobrin

 • Гъбар
Здравейте,

Много добра инициатива! Оставете колебанията и го започнете. Няма значение, че отначало малко хора ще пишат. С времето ще започнат и други, репертоара на всеки ще се разшрирява. Записването е един много силен стимул за развитие.

Един технически съвет - най добре е да направите някакво web приложение за въвеждане на данните за да се спети неблагодарната работа на човека които ще консолидира данните. По-лесен вариант е да изпозвате spreasheet na google docs.

От друга стана, записването в тема във форума подбужда дискусия и е по-интересно. Преценете вие.

Важното е да започнете!

Неактивен HristoRalev

 • Гъбар
Сашо казва, че сте само 4-ма. Повече сте. Аз досега не съм участвал във форуми и тепърва се уча как да "навигирам" в това пространство.

Неактивен aleksandar

 • Модератор
 • Гъбар
Тогава, заповядай, започвай с участие в дискусията. Погледнираздел "Търсене на гъби" подраздел "Отчети". Току що пуснах един примерен отчет от гъбна екскурзия.

Неактивен Palazov

 • Гъбар
Интерсни предложения?!
На тоз му трябвало нещо, на онзи друго?
От друга страна разни списъци, червени, намерени до сега и т.н.?!
Каква е тяхнята легитимност?
Черни списъци, измислени списъци, измислени от измислени хора. Не търсъте под вола теле, ще го намерите подметнато.
Реалното е нова гъба за сайта и така лека-полека ще се съберат всички гъби налични в страната.
Това не било публикация?! Кой откъдето иска оттам да си чете и да си събира информация, тук нещата вървят положително.
Ще дам пример, този сайт го знам още от времето когато беше празен, лека-полека го запълват и браво!
За форума не знаех и ровейки с гугъл се появи, това преди 10-на дни. Браво! И това по повод на смърчула степна. която видях в този сайт:
http://www.mycobh.com/forum/viewforum.php?f=18
но тя е типична за Войводина, а от там до Видин е две крачки, адаша много правилно е отбелязъл, че тази гъба се познава и консумира отдавна в страната, но кой я е търсил.
И пак се връщам от началото, една малка група в една малка страна, съизмерима с нашата, са направили един малък сайт в който показват намереното при тях и то по схема, която е напълно нормална /виж линка по-горе/, защо е необходимо да се преоткрива кранчето за топлата вода.
Наздраве!
/и сложете една иметоикона с чаша, защото гъбите са и мезе/ 


Facebook Comments