Автор Тема: Британска книга за гъбите "The Practical Mushroom Encyclopedia"  (Прочетена 1405 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен PavelN

  • Админ
  • Гъбар
The Practical Mushroom Encyclopedia - Peter Jordan & Steven Wheeler

Това е британска книга за дивите гъби. Съдържа секция в която са представени някои добре познати ядливи гъби и секция за опасните отровни видове. Информацията е ориентирана към любители гъбари и не служи за определяне на непознати гъби, това не е предназначението й. За всяка от ядливите гъби са дадени съвети как е най-добре да се приготвят и съхранят. По-напреднали гъбари няма да открият нищо ново като информация, но ще се насладят на приятно за четене и разглеждане четиво. Тук идва момента да изкоментирам снимковия материал. Много от снимките са наистина впечатляващи и е излишно да се споменава повече от това, че не са правени никакви компромиси с качеството. Снимките са подбрани с цел да се стимулира апетита и мога да кажа, че книгата е много ефектна в това отношение. Втората част от книгата се заема от рецепти включващи диви гъби. Стилът на приготовление е типично английски и в рецептите, освен гъбите, участва и широк спектър от съставки донесени отблизо и отдалеч.

Книгата е голяма, с издръжливи, картонени корици. Мястото й е у дома, като благодарение на едрия си формат и красива презентация на гъбите, може да послужи и като "coffee table book" или книга за масичка за кафе. Книгата "The Mushroom Book",  представена от DVelin в отделна тема, има много прилики с "The Practical Mushroom Encyclopedia".

Тук съм направил списък за да се информирате какви гъби са описани:

Ядливи Agaricus arvensis, Agaricus augustus, Agaricus bisporus, Agaricus campestris, Agaricus macrosporus, Agaricus silvaticus, Agaricus silvicola, Aleuria aurantia, Armillaria mellea, Auricularia auricula, Boletus badius, Boletus chrysenteron, Boletus edulis, Calocybe gambosa, Cantharellus cibarius, Cantharellus infundibuliformis, Clitocybe odora, Coprinus comatus, Craterellus cornucopioides, Fistulina hepatica, Flammulina velutipes, Grifola frondosa, Hydnum repandum, Hygrophorus nemoreus, Laccaria amethystea, Laccaria laccata, Lactarius deliciosus, Laetiporus sulphureus, Langermannia gigantea, Leccinum scabrum, Leccinum versipelle, Lepista nuda, Lepista saeva, Macrolepiota procera, Macrolepiota rhacodes, Marasmius oreades, Morchella elata, Morchella esculenta, Pleurotus cornucopiae, Pleurotus ostreatus, Russula cyanoxantha, Sparassis crispa, Suillus luteus, Suillus variegatus, Tricholoma ponderosa, Tuber aestivum, Tuber magnatum.

Отровни Agaricus xanthodermus, Amanita citrina, Amanita muscaria, Amanita pantherina, Amanita phalloides, Amanita virosa, Clitocybe dealbata, litocybe rivulosa, oprinus atramentarius, Galerina autumnalis, Hygrophoropsis aurantiaca, Hypholoma fasciculare, Inocybe patouillardii, Lactarius pubescens, Paxillus involutus, Russula emetica.

Неактивен PavelN

  • Админ
  • Гъбар
Добавям картинки на няколко страници взети от книгата за да покажа за какво става въпрос.

 


Facebook Comments