Автор Тема: Как да събираме гъби правилно?  (Прочетена 12166 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Драка

  • Гъбар
Как да събираме гъби правилно?
« -: 27 Януари 2013, 14:07:51 »
Има две теории - теорията на отскубването и на рязането с ножче ниско долу в пънчето. Като че ли нежното отскубване изглежда по-правилен подход (по-малък шанс за развитие на бактериална инфекция). Може ли някой в край на сметка да напише как се събират грамотно гъби?  :)

Неактивен DimiturVelin

  • Гъбар
Re: Как да събираме гъби правилно?
« Отговор #1 -: 27 Януари 2013, 22:29:58 »
За мен е важно кой вид гъби бера. Тръбенка, пачи крак, челадинка ги бера винаги с отрязване, някои с ножица, други с нож. Печурки винаги изтръгвам с най-долната част, която я разрязвам по диагонал за евентуално рязко и силно пожълтяване

Неактивен Scleroderma

  • Гъбар
Re: Как да събираме гъби правилно?
« Отговор #2 -: 28 Януари 2013, 10:16:23 »
Това е един от най-честите въпроси, които се дискутират по гъбарските форуми.

Истината е, че никой не може да каже има ли "правилен" метод и кой е той. И двете теории - за рязането и скубането, си имат някакви обяснения, но и за двете няма никакви доказателства. Напротив, има изследвания, които насочват на мисълта, че няма абсолютно никакво значение дали скубеш или режеш.

Така че аз препоръчвам всеки да бере, както му иде отръки. Аз лично винаги съм предпочитал като бера гъби за ядене да ги отрязвам - от чисто практична гледна точка - просто е по-чисто, не влачиш с теб излишна пръст, която отгоре на всичкото да ти мърси допълнително, каквото си събрал. Просто така си спестявам след това от почистването, защото съм мързелив.

За наука като се събира, тогава е друго. В този случай гъбите винаги се изтръгват, а не се режат, за да може да се определят. И тук препоръчвам на всички, които берат гъби за ядене, да си направят като навик, винаги да събират и по едно плодно тяло чрез изтръгване, за да може да се използва за определяне - независимо дали от тях или от някой от колегите по-специалисти във форума.

И друго нещо, което съветвам гъбарите да си изградят още отначало. Това е една практика добре позната на старите гъбари, но в наши дни за съжаление позабравена. Даже умишлено отхвърляна от тези дето си вадят хляба с гъби, които събират всичко ежедневно и не оставят дори една гъбка да съзрее и да остарее. Недейте берете стари гъби. Първо че не стават за ядене, може дори да са опасни. Второ, ако тези стари гъби се оставят в природата, те ще продължат още известно време да си разпространяват спорите и така да се подпомага поддържането на популацията. Все пак нека да разсъждаваме логично - ако няма разпространение на спори, рано или късно всички мицели остаряват и умират, това е общо правило при популациите на живите организми.
« Последна редакция: 28 Януари 2013, 10:31:37 от Scleroderma »

Неактивен DimiturVelin

  • Гъбар
Re: Как да събираме гъби правилно?
« Отговор #3 -: 28 Януари 2013, 19:40:19 »
Обяснено, та обяснено! Тезата "остави гъби след себе си" ми е  много присърце. Освен, че оставям стари, оставям и най-младите плодни тела, а и по някое и друго идеални за бране. Не проумявам "комбайнерите". За мен е естетическо усещане, след като съм минал от нейде да погледна назад и да видя оставените гъби. Признавам си, че понякога бера стари плодни тела, но не от всички видове, например от сърнела (M. procera) и печурки и продължавайки да ходя из подходящ биотоп да чупя парченца от гуглата и да разхвърлям. Има много гъбари, дето смятат, че е безсмислено, но така заселих в нашия двор печурки, сърнели, майски гъби, челядинки.

Неактивен Scleroderma

  • Гъбар
Re: Как да събираме гъби правилно?
« Отговор #4 -: 28 Януари 2013, 20:35:20 »
... Признавам си, че понякога бера стари плодни тела, но не от всички видове, например от сърнела (M. procera) и печурки и продължавайки да ходя из подходящ биотоп да чупя парченца от гуглата и да разхвърлям. Има много гъбари, дето смятат, че е безсмислено, но така заселих в нашия двор печурки, сърнели, майски гъби, челядинки.

Аз тъкмо мислех да те помоля да споделиш как си успял да заселиш при вас разни гъби. Видях, че и много удобно се е появил един нов подраздел точно за случая - "Култивиране на гъби". Мисля, че не само на мен ще ми е интересно.

el modo

  • Гост
Re: Как да събираме гъби правилно?
« Отговор #5 -: 28 Януари 2013, 20:52:46 »
Майските гъби не беше ли ги накиснал преди това във вода,Митак?

el modo

  • Гост
Re: Как да събираме гъби правилно?
« Отговор #6 -: 28 Януари 2013, 20:58:36 »
По твоя пример,значи ли че като намерим стари плодни тела,да ги разчупваме и разхвърляме по гората около мястото,където сме ги намерили?И някой път ако направиш снимка на двора в Пиринското ти село с пораснали Macrolepiota,ще съм ти безкрайано благодарна.

Неактивен DimiturVelin

  • Гъбар
Re: Как да събираме гъби правилно?
« Отговор #7 -: 29 Януари 2013, 05:28:26 »
Май наистина ще трябва да го напиша пак и тук във форума как ги поканих няколкото вида в нашия двор. Тук само ще кажа че първия успешен опит беше с печурка и сърнела и в двата случая просто разчупване и разхвърляне. Може и да съм оцелил подходящ момент с последващи дъждове. Мони, във форума съм качвал снимки на M. procera от двора ни, дори през последната есен. Нейде във форума бях направил албум гъби от нашата градинка, където качвах снимки, но после потъна и сега не мога да го намеря за да продължа да качвам, така че ще направя тук, но в раздел култивиране, една тема, където ще качвам само поканени в двора видове. Тук на снимките се вижда една съвсем млада , от онези които, след "посаждането" в предишни години до оградата под ясена,  "тръгнаха" навътре в двора всред тревите
« Последна редакция: 02 Февруари 2013, 03:01:24 от DimiturVelin »

Неактивен владо51

  • Гъбар
Re: Как да събираме гъби правилно?
« Отговор #8 -: 29 Януари 2013, 19:34:56 »
Колеги, относно темата мога от опит да кажа, че за брането на всяка гъба е добре да се подхожда индивидуално. Например:
   Манатарката е добре да се притисне и да се завърти в двете посоки за да се откъсне от мицела съвсем близко до пънчето. По този начин мицела не се разрушава, а трайността на гъбата се увеличава с няколко часа, а и по същите места продължава плододаването. Виждал съм берачи да скубят гъбите и след тях остава "разорана целина" и това със сигурност вреди.
   Пачия крак ако се "скубе" поне за следващия сезон няма да има обичайните количества гъби.
   А такива нежни гъби като тръбенка, сиво-жълт и златист пачи крак трябва да се режат при брането, защото след това много трудно се чистят от пръста.
   Майската гъба и печурката  по принцип се режат, но ако се "скубят" пак трябва да е с притискане и въртеливи движения за да не се разрушава мицела.

Неактивен Scleroderma

  • Гъбар
Re: Как да събираме гъби правилно?
« Отговор #9 -: 01 Февруари 2013, 20:43:42 »
Забравих да ви кажа нещо важно. Доказано е, че системното утъпкване влияе много неблагоприятно на гъбите. Това е един от най-страшните фактори като че ли (освен разрушаването на самите местообитания). Под системно утъпкване се има предвид както е при брането за търговия да речем по Родопите, пък и не само - всеки ден систематично се минава по едни и същи пътеки, за да се съберат всички гъби. Пазенето от утъпкване и разриване на почвата трябва да си е точка от "кодекса на поведение" на добрия гъбар.
« Последна редакция: 01 Февруари 2013, 20:57:51 от Scleroderma »

 


Facebook Comments