Това е един от най-честите въпроси, които се дискутират по гъбарските форуми.
Истината е, че никой не може да каже има ли "правилен" метод и кой е той. И двете теории - за рязането и скубането, си имат някакви обяснения, но и за двете няма никакви доказателства. Напротив, има изследвания, които насочват на мисълта, че няма абсолютно никакво значение дали скубеш или режеш.
Така че аз препоръчвам всеки да бере, както му иде отръки. Аз лично винаги съм предпочитал като бера гъби за ядене да ги отрязвам - от чисто практична гледна точка - просто е по-чисто, не влачиш с теб излишна пръст, която отгоре на всичкото да ти мърси допълнително, каквото си събрал. Просто така си спестявам след това от почистването, защото съм мързелив.
За наука като се събира, тогава е друго. В този случай гъбите винаги се изтръгват, а не се режат, за да може да се определят. И тук препоръчвам на всички, които берат гъби за ядене, да си направят като навик, винаги да събират и по едно плодно тяло чрез изтръгване, за да може да се използва за определяне - независимо дали от тях или от някой от колегите по-специалисти във форума.
И друго нещо, което съветвам гъбарите да си изградят още отначало. Това е една практика добре позната на старите гъбари, но в наши дни за съжаление позабравена. Даже умишлено отхвърляна от тези дето си вадят хляба с гъби, които събират всичко ежедневно и не оставят дори една гъбка да съзрее и да остарее. Недейте берете стари гъби. Първо че не стават за ядене, може дори да са опасни. Второ, ако тези стари гъби се оставят в природата, те ще продължат още известно време да си разпространяват спорите и така да се подпомага поддържането на популацията. Все пак нека да разсъждаваме логично - ако няма разпространение на спори, рано или късно всички мицели остаряват и умират, това е общо правило при популациите на живите организми.