Автор Тема: На вниманието на нови потребители  (Прочетена 1960 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен PavelN

  • Админ
  • Гъбар
На вниманието на нови потребители
« -: 23 Януари 2013, 23:52:40 »
Преди да отворите нова тема с въпрос за гъба, прочетете общите правила за ползване на форума. В тази тема ще бъде повторено едно от тези правила.

Определяне на гъби за консумация
Нито форумът, нито някой негов потребител носи отговорност за погрешно определени видове гъби. Определяне на гъби за ядене от снимка или описание винаги крие риск да се допусне грешка. Отделно, как реагира организмът спрямо различни видове гъби е индивидуално и не може да се предвиди. Отговорът на въпроси от типа "Тази гъба, която набрах, става ли за ядене?" винаги е НЕ. Правилният подход при всяко съмнение за ядливостта на набрана гъба е тя да се изхвърли.


Неактивен PavelN

  • Админ
  • Гъбар
Re: На вниманието на нови потребители
« Отговор #1 -: 24 Януари 2013, 00:21:49 »
Как можете да помогнете за определянето на вашата гъба.

Снимки
Фотографирайте гъбата на мястото, където расте. В повечето случаи снимки на гъби направени в помещения не възпроизвеждат естествените цветове на гъбите. Освен това, гъбите могат да претърпят промени при транспортиране и престояване.
Фотографирайте отделни части на гъбата. Често това са горната и долната повърхност на шапката, пънчето и месото при срез. Трябва да се подчертае важността на това да се снима пънчето по цялата си дължина, за да не се пропусне някой белег, особено в основата му. По възможност опитайте се да заснемете един вид в различни фази на развитие.

Информация
Информация за следните белези винаги помага. Разбира се, не винаги човек може да си спомни информацията по всички точки, но всеки един детайл може да ориентира към или да подтвърди някоя хипотеза.
1) Местообитание. Дали гъбата е намерена на ливада, в гората или на друго място. Какви са съседните растителни и дървесни видове? Ако гъбата е намерена върху дърво, какъв вид е дървото? В кой регион и на каква височина е намерена гъбата?
2) Кога е намерена гъбата? Сезонът е важен да се знае.
3) Гъбата има ли някаква специфична миризма? Има ли вкус месото й?
4) Променя ли си цвета месото при нараняване или разрязване?
5) Какъв е цветът на споровия прашец?
6) Има ли някоя друго особеност пропусната в горните точки?

Неактивен Julygan von Emona

  • Гъбар
Re: На вниманието на нови потребители
« Отговор #2 -: 04 Февруари 2015, 06:19:15 »
PavelN Впечатлен съм от желанието ти с което проповядваш упоритата методология в - ако мога така да се изразя - гъбарския занаят. Убеден съм че именно това е начина да накараш прощапулниците да внимават и по този начин да предпазят себе си от грешки. Има и един допълнителен позитивен ефект. Такъв подход разбива някой легенди в гъбарския занаят според които някои видове гъби мутират и от ядливи вследстви мутация са станали смъртоносни.

 


Facebook Comments