Автор Тема: Сушилня за гъби  (Прочетена 14452 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Iliatraikov

 • Гъбар
Сушилня за гъби
« -: 23 Януари 2013, 11:00:00 »
Искам да прикача файла за сушилнята, но той е доста по-голям от разрешените 300 кВ. 21,7 МВ е заради снимките. Дори и да ги намаля като резолюция пак няма да се включа.  :(

Неактивен bojil

 • Гъбар
Re: Сушилня за гъби
« Отговор #1 -: 23 Януари 2013, 14:17:32 »
Можеш да ползваш http://dox.abv.bg/files/share

Неактивен PavelN

 • Админ
 • Гъбар
Re: Сушилня за гъби
« Отговор #2 -: 24 Януари 2013, 00:43:01 »
Можете да изтеглите документа за сушилнята за гъби на Илия от следния адрес.

http://files.manatarka.org/sushilnja.doc

Неактивен DimiturVelin

 • Гъбар
Re: Сушилня за гъби
« Отговор #3 -: 24 Януари 2013, 01:16:23 »
За мен си остава недостъпен. Няма ли възможност с копи-пейст, просто да се изсипе тук текста, а снимките намалени да се добавят. Май, когато се качат снимки в док файл и той става много по-тежък от само текст, а снимките в jpeg, отделно.

Неактивен PavelN

 • Админ
 • Гъбар
Re: Сушилня за гъби
« Отговор #4 -: 24 Януари 2013, 17:50:28 »
Това може да се направи и наистина този вариант също е удачен според мен, но нека Илия да прецени дали да стане. Снимките не е задължително да се смаляват.

Освен Димитър, някой друг има ли проблеми с изтеглянето на файла от горната връзка?

Неактивен DimiturVelin

 • Гъбар
Re: Сушилня за гъби
« Отговор #5 -: 25 Януари 2013, 17:02:58 »
Май, всички виждат сушилнята, та остана само помолилия за информацията извън информационния поток. Но здраве да е! Надявам се Илия ще дойде на някоя пролетна среща барбар със сушилнята и ще мога да я видя.

Неактивен bojil

 • Гъбар
Re: Сушилня за гъби
« Отговор #6 -: 25 Януари 2013, 22:22:11 »
Аба човек,къв е тоя чупен интернет дето ползваш?Като нямате свестен интернет доставчик иди до м-тел и си вземи един донгъл за мобилен интернет-за 20кинта на месец(за трийсе на месец дават и лаптоп аванта) и не се разправяй с глупости.Това са 20МБ файл все пак-тва не е нищо.Дори и с най-калпавия м-телски интернет-GPRS-покритие пак ще го отваряш без никакви проблеми.Аз тва лято цяла седмица под вр.Амбарица с най-мизерната връзка си бачках без проблеми професионалните задачи дето имам да си върша през интернет и си прехвърлях файлове по 50-100МБ и хем си вършех работата хем си печеех кебапчетата.
Ся ще ме занимаваш да ти ги качвам една по една снимките кат тумбнайл.Ай па ше черпиш един буркан мариновани.Нямам претенции какви(само да не е галерина маргината).Последното предложение е съвсем НЕ на майтап.Амбалажа ке го върнем.
Тва ли искаш?:
Кат цъкнеш на снимките излизат в цел размер.
Сушилня за гъби
Първо трябва да уточня, че освен за гъби, може да се използва за сушене и на други продукти: чушки, ябълки, сливи и т.н.

Габаритните размери са: Височина 78 см, широчина 29 см, дълбочина 29 см. Корпусът е направен от листов полистирол с дебелина 5 мм. Краката са от железен винкел 2 х 2 см, с дебелина 5 мм. Корпусът може да се направи и от друг материал, например поцинкована ламарина, но при инсталиране на електрическата част, трябва да се вземат допълнителни мерки за електробезопасност (например зануляване или заземяване на корпуса, използване на 2 предпазителя и т.н.).


Това е „Пултът за управление” на сушилнята. Вляво е таблото с ключ за включване и изключване, предпазител и контролна лампа. Вътре е вградена ел.схема за защита, която изключва уреда при надвишаване на предварително зададена температура, в случая 85 градуса целзий. Това е опасно както за суровината, така и за пластмасовия корпус. При понижаване на температурата под 80 градуса отоплителната част на уреда отново се включва. Вдясно се намира стандартен симисторен регулатор на мощност с плавна регулация от 0 до около 90% от мощността на отоплителната част. В средата на заден план се вижда турбината, която вкарва през дъното на уреда студен въздух. Нея съм си я правил сам от стар много безшумен двигател и PVC части за канализационни инсталации. Мисля че с успех могат да се използват например 4 вентилатора от компютърно захранване монтирани на дъното, с подходящи замрежени отвори за преминаване на въздушната струя.


Така изглежда сушилнята отгоре. Отворите служат както за излизане на „отработения въздух”, така и за удобно хващане и изваждане на пачката с мрежи (долната снимка).


Мрежите са опънати върху дървени рамки с размер 27 х 27 см и се събират в пачка с обща височина 28 см, която се състои от общо 16 броя рамки. Сглобяването става с помощта на 2 шпилки М5 с дължина по 32 см и крилчати гайки. Рамките осигуряват и дистанция между мрежите по около 2 см, за да се побират свободно материалите за сушене (разчета е да се нарязват гъбите на филии с дебелина около 1 см, а по-малките по височина шапки могат да се събират цели или нарязани на 2-3 парчета. Подобни рамки с мрежи и по-високо качество на изработка могат да се поръчат в някоя фирма която прави дограми и комарници.

Това е нагревателната част. Използвал съм обикновени лампи с нажежаема жичка, 4 х 100 W, които за съжаление вече не се продават и трябва да се мисли за алтернативен вариант. Въздухът вкарван от турбината се нагрява от лампите до необходимата температура и преминава през мрежите и материала за сушене, като накрая излиза през отворите на капака. Температурата на нагретия въздух може да се регулира чрез симисторния регулатор като се започне от температурата на околния въздух, до около 85 градуса целзий.
Така изработената сушилня събира наведнъж около 3 килограма нарязани манатарки, а времето на сушене е между 6 и 8 часа. Необходимо е някъде към средата на процеса да се преподредят рамките – най горните да се сложат отдолу, а долните да се качат нагоре, тъй като температурата и влажността на въздуха се променят отдолу нагоре и сушенето не е еднакво бързо.
« Последна редакция: 09 Февруари 2013, 16:23:06 от PavelN »

Неактивен aleksandar

 • Модератор
 • Гъбар
Re: Сушилня за гъби
« Отговор #7 -: 26 Януари 2013, 11:12:23 »
Браво на Bojil, че направи възможно всички да имат достъп до описанието на сушилнята на Илия Трайков. Една забележка - за някои наши посетители и гости може да не е приятно, че при кликване за отваряне на снимките в голям размер (което е супер!) се вижда реклама за порно картинки. Може ли това да се избегне?
Молба към Павката - моля те, премести тази тема в "Гъбите като храна". Струва ми се, че там й е мястото.

Неактивен DimiturVelin

 • Гъбар
Re: Сушилня за гъби
« Отговор #8 -: 27 Януари 2013, 22:13:01 »
Много благодаря, bojil! Да, това е добрият начин. Прощавайте, bojil, че съм ви изнервил с ограниченията на достъпа. А, относно интернет достъпът ми, ползвах мобилен интернет на м-тел, но ме отказаха, за три дена свършваше достъпа. От няколко години съм с мобилен интернет на виваком, и горе-долу успявам да ползвам неща, но не тежки. Прощавайте за зора, дето ви причиних, но живея в изолирано и запуснато селце в Пирин, с много ограничен достъп, и до телефон. Достатъчно е, няколко човека да говорят с вивакомските си телефони и на мен нета ми изтънява. Достатъчно е да завали добре и нета ми изчезва. Със същата мобилна вивакомска антена съм бил в Осогово и далеч от населено място, но явно в близост до антена на мобилния оператор съм имал "хвърчаща" връзка. Отново прощавайте за притесненията от моя страна и благодаря за проявената толерантност!
« Последна редакция: 28 Януари 2013, 07:20:19 от DimiturVelin »

 


Facebook Comments