Автор Тема: Снимки и организационни  (Прочетена 3623 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Scleroderma

 • Гъбар
Снимки и организационни
« -: 20 Януари 2013, 17:25:08 »
Два въпроса, които ми се струва, че е добре да се обсъдят, докато е време.

Първият ми въпрос е за снимките. Току що в друга тема качих снимки и се замислих. Не знам, но предполагам, че пространството на manatarka.org не е безкрайно. Иначе казано, като се понатрупат теми, ще се натрупа и обем, в който снимките ще имат голям дял. Дали не е добре да се помисли за някой безплатен сървър, на който да можем да качваме със снимките и после да линкваме с първия бутон от втория ред отгоре надолу.

Вторият ми въпрос ми дойде наум във връзка с първия. Дали не е добре да има раздел "Организационни" или "Помощ" или и двете, където да се постват подобни теми и да може да се изчете примерно "Как да качваме снимки" и прочие. Мислите ли, че трябва да има раздел "Фотография на гъби"?

Неактивен PavelN

 • Админ
 • Гъбар
Re: Снимки и организационни
« Отговор #1 -: 21 Януари 2013, 15:19:46 »
Свободното пространството не е ограничено, но има лимит за да се предпази сайта от безконтролно изразходване на това пространство. В случай, че се изразходва пространството в бъдеще, има вариант за добавяне на още пространство според необходимостта. Няма проблем да се публикуват снимки по адрес (качени на други места), но е хубаво да се знае, че тези снимки няма да бъдат автоматично изтрити след известно време. За това е по-добра идея да се публикуват тук, чрез прикачване на файлове, ако искаме да сме сигурни, че снимките ще бъдат достъпни и след време.

Ще поработим по втория въпрос.

Неактивен DimiturVelin

 • Гъбар
Re: Снимки и организационни
« Отговор #2 -: 21 Януари 2013, 18:43:05 »
Павка, според мен ще е хубаво да се сложи някакво изискване относно големината на снимките, то няма да е само заради общия обем, който не е безкраен, но и поради това, че не всички ползватели на форума имат добър интернет достъп и при качване на големи снимки отварянето им става невъзможно. В единственния друг форум в който влизам на всяка тема даже, най-отгоре са изискванията на администратора за ограничения на снимките
« Последна редакция: 23 Януари 2013, 02:12:44 от DimiturVelin »

Неактивен aleksandar

 • Модератор
 • Гъбар
Re: Снимки и организационни
« Отговор #3 -: 21 Януари 2013, 20:46:00 »
Митко, при писане на публикация или отговор, когато кликнеш по-долу върху "Прикачени файлове и допълнителни опции" се появява текст, който ограничава вида на файловете, броя им (до 4 броя) и размера им (до 300 кВ), както и общия обем - до 1000 кВ.

Неактивен HristoRalev

 • Гъбар
Re: Снимки и организационни
« Отговор #4 -: 16 Февруари 2013, 13:13:29 »
Снимките ми са над 3М. Как да ги намаля, за да мога да качвам?

Неактивен aleksandar

 • Модератор
 • Гъбар
Re: Снимки и организационни
« Отговор #5 -: 16 Февруари 2013, 14:19:32 »
Христо, здравей! Аз отдавна имам на компютъра си една програма - PhotoStudio 5 - която съм получил в комплект с някой цифров фотоапарат. За да променя размера на снимка, отварям програмата, избирам папката със съответната снимка, отварям снимката, кликвам Edit на менюто, в отворения прозорец кликвам Image size, отваря са нов прозорец, където избирам (чрез налучкване) колко процента от оригинала трябва да стане снимката. Примерно 51% - снимката се "свива", запазвам я под същия номер но с добавка на a,b,c,  проверявам получения размер. Ако съм под 300 kB - добре, ако ли не - продължавам същата процедура с намалената снимка, докато постигна желания резултат.
Вероятно имаш някаква програма, която редактира снимки, и сигурно ще можеш да я ползваш.
Може би има и друг начин, по-лесен, но нека колегите да кажат.


Неактивен Scleroderma

 • Гъбар
Re: Снимки и организационни
« Отговор #6 -: 16 Февруари 2013, 15:02:23 »
Христо привет!

Аз ползвам различни програми, но при тях недостатъкът че, че снимките се преоразмеряват една по една. Наскоро Бисер Петков от ФБ-групата ми препоръча една безплатна програмка, която изглежда доста симпатична и преоразмерява и групово файлове.

Ако искаш, може да я пробваш. Изтегля се ето от тук:
http://www.faststone.org/FSResizerDetail.htm

При първото включване е малко трудна за ориентиране, на мен ми отне десетина минути. След това обаче няма проблем. Всъщност основната трудност беше да открия, че опцията за преоразмеряване, трябва да се включи специално от Use advanced options (Resize), след което се отварят тези advanced options, избира се още веднъж опцията Resize, след което имаш най-различни възможности - да преоразмеряваш в брой пиксели, в проценти и т.н. От други настройки се определя качеството на самия краен JPEG. Оттук натам просто човек трябва малко да си поекспериментира и да види каква комбинация от настройки намалява файла до 300 кб, без да влошава фатално качеството на снимката.

А, да, и по принцип с такива програмки, човек трябва да внимава да настрои директория за запис на намалените файлове, различна от тази, където са оригиналите. За да не се окаже, че си е прецакал оригиналните снимки непоправимо, записвайки върху тях намалените.
« Последна редакция: 16 Февруари 2013, 15:09:38 от Scleroderma »

Неактивен HristoRalev

 • Гъбар
Re: Снимки и организационни
« Отговор #7 -: 16 Февруари 2013, 16:17:21 »
Благодаря на Сашо и Боби. Свалих програмката и наистина се оказа много симпатична. Действа безотказно!

Неактивен Lyubovbg

 • Гъбар
Re: Снимки и организационни
« Отговор #8 -: 25 Февруари 2013, 16:38:59 »
Аз ползвам Online photoshop  на адрес: www.pixlr.com. Вижте го, супер е за обработка и корекция на снимки. А при Save може да се компресира

 


Facebook Comments