Гъбите и гъбарите

Раздел за гъби => Amanita/Мухоморки => Темата е започната от: Julygan von Emona в 23 Септември 2014, 10:45:48

Титла: Дали ...или не?
Публикувано от: Julygan von Emona в 23 Септември 2014, 10:45:48
Преди време бях публикувал тук една amanita за която имах съмнение че вероятно е amanita ovoidea. Днес на път за Обзор току до самия път от с. Емона за "Иракли"открих гъбата на снимките по долу и отново задавам въпрса дали не става въпрос за  amanita ovoidea. Прибрах гъбата, но снимките не са много качествени защото са направени в Обзор със смартфон, в един кмпютърен магазин. моят фотоапарат е на поправка, намокрен още от пролетните дъждове. Гледам че по волвата има нещо светло кафяво-жълто. Да не би пък да е amanita proxsima.
Титла: Re: Дали ...или не?
Публикувано от: Julygan von Emona в 23 Септември 2014, 10:56:39
Ето и още две снимки.
Титла: Re: Дали ...или не?
Публикувано от: PavelN в 23 Септември 2014, 15:20:43
Да, това е яйцевидна мухоморка, Amanita ovoidea. Поздравления! Дори и волвата да се е оцветила частично, винаги може да се направи проверка с частичното покривало. При нея винаги остават парацалести остатъци от него по ръба на шапката, докато при Amanita proxima такива няма.
Титла: Re: Дали ...или не?
Публикувано от: Julygan von Emona в 23 Септември 2014, 19:29:14
Благодаря PavelN. Тук накрая на Еминска планина в годините много често съм я срещал и както и друг път съм писал винаги съм я възприемал като бяла мухоморка. Обърнах и внимание едва когато узнах за "Манатарка орг" и разбира се благодарение на целево подбраната от Вас тема във форума. Жалко че фотоапарата ми е на поправка иначе особено след днешния макар и студен дъжд гъбите ще полудеят. Групата на гъбарите е много готина. Най важното поддържа се дух на добронамереност.