Гъбите и гъбарите

Раздел за гъби => Определяне на непознати гъби => Темата е започната от: aleksandar в 15 Април 2013, 18:59:39

Титла: В района на с.Калугерово (Пазарджик)
Публикувано от: aleksandar в 15 Април 2013, 18:59:39
На 14 април 2013 се разходихме в района между селата Калугерово и Лесичово (Пазарджишка област). Покрай другите гъби (които ще бъдет отразени в отчета) на една ливада попаднахме на тези екземпляри. Може ли някой да помогне с идентификацията, поне до род ?

[attachimg=1]

[attachimg=2]

Гъбите на задния план, които гледани отгоре нямат разлика с въпросните, са с гъсти пластинки.
Титла: Re: В района на с.Калугерово (Пазарджик)
Публикувано от: Scleroderma в 07 Юни 2013, 15:43:14
Алекс привет!
Гъбата ми е непозната, не си спомням да съм виждал нещо подобно. Във всеки случай, прави ми впечатление, че на снимките добре се виждат вилужно (дихотомично) разклонени ламели. В познатите ми родове това е характерно за Hygrophoropsis. Там кашата е доста голяма, общо-взето няма добри ключове, но в рода има и ливадни видове, които не растат върху дървесина като повечето негови представители. Точно ливадните видове се характеризират с белезникава окраска. Ламелите са много нарядко, такъв вид хигрофоропсис досега не съм виждал и не ми е познат и от книгите. Ако си се сетил да запазиш материал, е възможно да го погледна и евентуално да потвърдим поне до род.
Титла: Re: В района на с.Калугерово (Пазарджик)
Публикувано от: aleksandar в 07 Юни 2013, 20:30:07
За съжаление, не събрах материал от тази гъба. Видя ми се интересна и се надявах, че само от снимките някой ще я познае. Жалко за пропуснатия шанс !
Титла: Re: В района на с.Калугерово (Пазарджик)
Публикувано от: Scleroderma в 08 Юни 2013, 09:12:42
Здраве да е. Някое следващо намиране...