Гъбите и гъбарите

Раздел за гъби => Литература за гъбите => Темата е започната от: DimiturVelin в 24 Февруари 2013, 19:29:39

Титла: Една моя любима книга за гъбите
Публикувано от: DimiturVelin в 24 Февруари 2013, 19:29:39
Ето тук можете да видите за коя книга иде реч. http://books.google.bg/books/about/The_Mushroom_Book.html?id=nYMMAQAAMAAJ&redir_esc=y

[attachimg=1]

Аз само ще кажа, че независимо, от това, че в книгата не са представени много видове, ми е любима.
Едната причина е, начина по който са представени видовете. Не само с една рисунка или снимка и основно текстово описание, а тъкмо обратното. Посочени са важни белези с отделни илюстрации. Текстовото описание е кратко, но са дадени същественни неща. Друга причина, поради която харесвам тази книга е втората й част - кулинарната, написана от Анна дел Конте. За мен рецептите й са като хайку, кратки ясни и грабващи.
Титла: Re: Една моя любима книга за гъбите
Публикувано от: PavelN в 04 Март 2013, 19:57:29
Да, и на мен ми харесва. Нейно голямо предимство са детайлните снимки на плодни тела, с анотации и черти посочващи директно белезите върху снимката. Единственото, което малко ме смущава и обърква е смесването на описания на европейски видове (които са голямо болшинство) с описания на северноамерикански видове (малко на брой). Това решение сигурно е било взето с цел да се продава на по-широка аудитория, но със сигурност колегите отвъд океана ще останат ощетени от съдържанието.